Dagboek

Terwijl Nederland het al warm genoeg heeft tijdens een hittegolf, kwam Facebook op dinsdag 11 augustus met een mededeling die de gemoederen op een heel ander vlak verhitte.

Met ingang van direct (en overigens ook met terugwerkende kracht) zijn afbeeldingen van Zwarte Piet niet meer toegestaan op Facebook en Instagram. Het nieuwe beleid geldt voor alle soorten afbeeldingen: foto’s en video’s die in berichten worden gedeeld, profielfoto’s, achtergrondfoto’s en Instagram & Facebook Stories.

In eerste instantie zal een afbeelding/video na een overtreding verwijderd worden zonder verdere gevolgen. Bij herhaaldelijke overtredingen kan Facebook overgaan op andere maatregelen, zoals waarschuwingen, het tijdelijk of zelfs permanent blokkeren van accounts, pagina’s of groepen.

Het is wel belangrijk om je te realiseren dat niet alleen afbeeldingen van blackface met de komst van het nieuwe Facebook-beleid worden verboden.
Het is geen beleid specifiek tegen de Nederlandse Zwarte Piet. Ook bepaalde schadelijke Joodse stereotypen en beweringen dat Joden de wereld regeren of de dienst uitmaken in belangrijke instituties wereldwijd worden voortaan verwijderd.

Met blackface wordt bedoeld dat een persoon duidelijk een zwart of donkerder geschminkt gezicht heeft in combinatie met stereotyperende elementen, zoals grote oorringen, een afropruik of grote lippen.

Deze afbeeldingen van Zwarte Piet mogen NIET meer:

  • Een persoon van wie de huid met bijvoorbeeld schmink of schoensmeer donkerder is gemaakt én is voorzien van andere stereotiepe kenmerken
  • Een familiefoto waarbij een kind bijvoorbeeld bij een Zwarte Piet op schoot zit
  • Een afbeelding van Zwarte Piet voorzien van of begeleid met de tekst waarin staat dat Zwarte Piet niet racistisch is
  • Een afbeelding van Zwarte Piet met de tekst waarin iemand stelt liever vast te houden aan deze vorm van Piet dan een roetveegpiet

Deze afbeeldingen van Zwarte Piet mogen nog WEL:

  • Afbeeldingen van Zwarte Piet waarbij geen sprake is van de combinatie van een geschminkt gezicht en andere stereotiepe kenmerken
  • Een nieuwsfoto van de intocht van Sinterklaas waar alleen maar Zwarte Pieten rondlopen
  • Pieten zonder kenmerken van blackface, zoals Pieten met enkele roetvegen (roetveegpieten of schoorsteenpieten)
  • De vuistregel is: afbeeldingen van blackface en Zwarte Piet worden verwijderd, tenzij Facebook beoordeelt dat het om een uitzondering gaat

Wat houdt dit in voor je zakelijke Facebook pagina en Instagram Account? Heel eenvoudig, voorkom problemen en post geen foto’s van Zwarte Piet – ook niet van je bedrijfs Sinterklaasfeest of zorg dat Zwarte Piet uit beeld is. Het zou ook kunnen dat Facebook oude foto’s gaat verwijderen, dit heeft geen consequenties voor je account.