SXSW

“In deze wereld heb je slechts zekerheid over twee dingen, de dood en de belastingen” is een quote van Ben Franklin. Dat eerste is in ieder geval waar, iedereen gaat een keer dood. Heb jij je digitale nalatenschap geregeld?

 

In feite is er geen onderscheid tussen fysieke en financiële nalatenschappen en digitale nalatenschappen. Alleen de praktijk wijst uit dat er voor digitale nalatenschappen niet echt regels worden nageleefd.

Stel je voor iemand komt in het ziekenhuis te overlijden. Het verplegend personeel overhandigt de mobiele telefoon samen met de persoonlijke eigendommen aan de nabestaande. Die gebruikt de telefoon en gaat ermee bellen. Vreemd toch als je opeens de naam van de overledene in het scherm ziet verschijnen….

In Engeland hebben ze daar tegenwoordig een andere aanpak voor. De telefoon wordt (eerst uitgezet en dan) meebegraven in de kist van de overledene.

 

Ook de wachtwoorden en de social media accounts zijn vaak lastige en ook gevoelige zaken. Google en Facebook hebben speciale settings ontwikkeld die in geval van overlijden de zaken regelen.

Na overlijden kun je de pagina omzetten naar een zogeheten memorial pagina. Daar kan niemand op inloggen, er verschijnen geen advertenties op de pagina en er is wat speciale zorg besteed aan de inrichting van de pagina.

Daarnaast introduceerde Facebook de zgn legacy setting. Je kunt iemand aanwijzen binnen Facebook die een aantal zaken mag afhandelen nadat je bent overleden. Daarbij gaat het om dierbaren die geen vrienden waren (bijv. omdat ze niet op Facebook zaten) toelaten op de pagina, de profiel en omslagfoto aanpassen, een pinned posting plaatsen, bijv. over de uitvaart en evt de pagina als archief downloaden.

Optioneel kun je kiezen om het account geheel te deleten.

Tenslotte kun je met een testament naar Facebook stappen, zij zullen volgen wat daar staat.

 

Bij Google bestaan ook wat mogelijkheden. Bij de andere tools is overlijden niet geregeld. Terwijl het om heel privacy gevoelige aspecten gaat.