Dagboek

Briljante leiders uit de journalistieke en video industrie zaten vandaag in een panel om te praten over de effecten van crossmediaal werken (organisaties en platforms) binnen de journalistiek, het product aanbod binnen de nieuwswereld, de ontwikkeling van het lezers/kijkerspubliek en hoe in te spelen op trends/ de toekomst .

In het panel zaten Steve Oh (COO The Young Turks, Ashley Simon (head of video Upworthy), Ashish Patel (VP Social media “Now this news” ) en Kareem Ahmed Growth (Strategy editor – The New York Times).

 

De laatste 5 jaar heeft video journalistiek een enorme groei en populariteit doorgemaakt:

– veranderingen in het gedrag en de verwachtingen van de ‘nieuws’consument

– stijging internet gebruik en snelheid van internet

– groei in mobiel internet gebruik en kijkcijfers mobiel

– aanwas van de vele mobiele news Apps en online platforms

– groeiende populariteit YouTube

– gebruik van user generation content

Storytellers hebben met video een geweldige tool in handen gekregen om hun verhaal kracht bij te zetten en de dialoog op gang te brengen. Het doel is een aantrekkelijk verhaal vertellen. En de nieuwsbron wordt de landingsplek voor het publiek, waarvanuit ze makkelijk de story kunnen delen/doorvertellen.

“Now this is news” heeft een smartbrain die alles volgt op Snapchat (21 jaar), en iemand die hetzelfde doet op tumblr (23 jaar). Zij spotten content en sentiment en analyseren dat. Monitoren op die verschillende platformen gaat er verschillend aan toe en dat onderscheid is belangrijk om inzicht in de behoefte van de nieuwsconsument te krijgen.

Traditional media zijn weliswaar op alle platformen actief maar worstelen met hoe ze controle houden over hun merk, vooral wanneer die gevoed met newsfeeds van anderen. Koppelingen worden veelal door Google gegenereerd. Wat vind je bijvoorbeeld van als een Isis video opduikt naast een bericht met een heel andere boodschap.

Een oplossing voor de toekomst journalistiek is er niet gekomen. De grote vraag was wel gezamenlijk hoe krijg je attentie voor wat je publiceert.