Dagboek

Twitter was er altijd min of meer trots op dat het een platform voor vrije meningsuiting was, zelfs als de toon naar of hatelijk was. Daarmee was Twitter ook meer terughoudend dan andere social netwerken bij het blokkeren van gebruikers die andere users beledigen. Tot juli 2013, vlak voor hun beursgang, had Twitter ook geen mogelijkheid om misbruik te rapporteren.

Inmiddels, na diverse gevallen van verachtelijk taalgebruik en bedreigingen voor verkrachting en dood naar Twitter gebruikers – en afname in gebruik van de tool – lijkt het dat Twitter voor een nieuwe aanpak heeft gekozen. Het bedrijf wil heel graag de aantrekkelijke plek om online rond te hangen zijn.

Afgelopen dinsdag annonceerde Twitter nieuwe tools om intimidatie te rapporteren. De tools worden de komende maand stapsgewijs beschikbaar gesteld aan de 284 miljoen actieve Twitteraars. Vooral de formulieren die een mobiele Twittergebruiker moet invullen om misbruik te rapporteren krijgen waren tot op heden erg onhandig. Ook buitenstaanders worden uitgenodigd om als ze dat zien misbruik te rapporteren zodat het Twitter Safety Team snel en adequaat kan reageren.

Elk account dat wordt gerapporteerd wordt bekeken door iemand uit het Twitter Safety Team en als iemand niet conform de service richtlijnen van Twitter handelt kan het account gesloten door het Safety team worden.

Twitter gebruikers kunnen zelf ook snel zien wie ze hebben op hun blokkeerlijst hebben voor hun twitter tijdlijn en kunnen die twitter accounts ook weer snel deblokkeren. Die blokkade werkt 2 kanten uit: jij kan de posts van de geblokkeerde persoon niet zien en de persoon in kwestie ziet jouw posts niet. Volgens Del Harvey, VP Trust en Safety bij Twitter is het belangrijk dat Twitteraars controle hebben over hun eigen ervaringen. Twitter wil dat niet voor de gebruikers bepalen. Met deze nieuwe blokkeer methode kan een Twittergebruiker een andere Twitteraar zelf uit z’n tijdlijn halen en niet alleen maar de ‘echte misbruikers’.

blokkerenTwitter_1BlokkerenTwitter_2

Twitter doet z’n best om die ‘echte misbruikers’ aan te pakken en hun accounts te blokkeren, helaas gebeurt het maar al te vaak dat zo’n geblokkeerde gebruiker gewoon met een nieuw account dezelfde praktijken opnieuw begint. Daarvoor experimenteert Twitter nu met methodes die het snel creëren van nieuwe accounts door personen met hetzelfde internet adres als een geblokkeerd account, te voorkomen. Ook willen ze proberen om eerder in de materie te stappen als Twitter gebruikers echt beledigd worden, soms zelfs zo erg dat het tot zelfmoord lijkt te gaan leiden….

Toepassen van anti-spam technologie en een tool om meerdere misbruik accounts te rapporteren zijn andere middelen die Twitter momenteel overweegt. Met meer dan een half miljard tweets per dag zal het nooit perfect worden maar elke extra inspanning gaat helpen om de conversatie netjes te houden.