Dagboek

Sinds vorige week is Twitter voorzichtig begonnen met de uitrol van iets nieuws: audio Tweets. In plaats van je berichtje te tikken in 280 karakters, kunnen we straks een Tweet van maximaal 140 seconden inspreken.
Audio clips zijn overigens vooralsnog uitsluitend te gebruiken via de iOS app en momenteel alleen nog door een selecte groep Twitteraars. De verwachting is dat het over een aantal weken voor iedereen beschikbaar is, ook op Android.

De audio tweet verschijnt op de tijdlijn met de profielfoto van het account en een afspeelknop:

 

Mocht je met je berichtje over de 140 seconden gaan, creëert Twitter automatisch een thread. Zo kun je dus ook langere monologen posten als je veel te vertellen hebt.

Nu houdt niet iedereen er van om zijn/haar eigen stem terug te horen, maar er zijn zeker wel redenen te bedenken waarom je een audio clip wilt posten op Twitter: denk bijvoorbeeld aan het aankondigen van een podcast of een nieuwe video.  Maar ook voor het aankondigen van breaking news door een journalist ergens ter plaatse of een (kort) live verslag van een event is het een mooie aanvullende optie op Tweets. En er zijn natuurlijk  influencers en ‘power users’  te bedenken (politici bijvoorbeeld) die hun publiek zo nu en dan graag even toespreken!

Om misbruik te voorkomen, is het overigens niet mogelijk om door middel van een audio clip te antwoorden op een Tweet.  Zo kan het niet worden gebruikt voor scheldpartijen in felle discussies. Hoe Twitter omgaat met potentieel misbruik – denk aan fake news en gemanipuleerde media etc. –  in audio clips is nog niet bekend, de tijd zal het leren!

Wat denk jij, ga jij strakjes Tweets inspreken of blijf je lekker tikken?