Dagboek

Tijdens één van de NewMediaBrains trainingen zei iemand tegen me: “Jemig, ik maak geen gebruik meer van mijn Twitter account omdat ik er alleen maar onzin op vertelde en nu moet ik het zakelijk gebruiken. Kan al die onzin achterhaald worden en zo ja, kan ik die onzin tweets nog verwijderen?” Het antwoord vond ik wel een blogje waard.

Eind 2014 heeft Twitter het archief opengesteld. Hierdoor is het mogelijk voor gebruikers om elke tweet die ooit is gepubliceerd te vinden. Volgens de site Engineering Blog van Twitter, kun je een half miljard verzonden tweets vinden vanaf de begintijd van Twitter in 2006.

Voor die ‘openbaring’ was het gehele archief alleen beschikbaar voor enkele partners, zoals social analytics platform Gnip (dat door Twitter werd overgenomen in september) en wat grote investeerders.

Voordelen en nadelen
Het leuke aan het openbaar maken van het archief is dat je veelbesproken onderwerpen kunt teruglezen, zoals FIFA of andere sportevenementen en bijv. de verkiezingen en TED-talks. De keerzijde is dat je ook alle ‘fails’ kunt terughalen. Schandalen, bloopers en onhandige uitspraken van bijvoorbeeld de politie, politieke figuren of van jezelf kan iedereen zien.

Gelukkig, er is een manier om ze voorgoed van internet te verwijderen, indien nodig. Gebruikers kunnen hun persoonlijke Twittergeschiedenis downloaden , en elke tweet heeft een link terug naar de oorspronkelijke, die je vervolgens kunt verwijderen.

Er zijn nog andere manieren om een groot deel van je Twitter-geschiedenis te verwijderen met bepaalde apps. Hier kun je een aantal vinden: http://qooqle.nl/?q=delete+tweets

En soms heb je ook gewoon pech 😉