Dagboek

Het ziet ernaar uit dat we de komende weken thuis moeten werken. Dat klinkt misschien simpel en relaxed, maar het kan nog best een uitdaging zijn om de motivatie en een goede routine te vinden. Er moeten natuurlijk wel daadwerkelijk werkzaamheden verricht worden. Laat opstaan en in je pyjama vanaf de bank is niet de meest succesvolle manier om jouw thuiswerkdag te beginnen. Maar hoe dan wel? Je leest het hier!

Begin op tijd
Als je normaal gesproken op kantoor werkt is de kans groot dat je eerder uit bed gaat dan wanneer je thuiswerkt. Nadat je wekker gaat spring je gelijk onder de douche, kleed je je snel aan en drink je een koffietje. Vervolgens sta je in de file, zit je in de trein of op de fiets. Genoeg tijd dus om wakker te worden.

Zorg, ook als je thuiswerkt, om je wekker op tijd te zetten, zodat je wat speling hebt. En, the key to success: begin direct met een taak die op je to do lijstje staat. Doordat je ’s ochtends vroeg al iets gedaan krijgt, resulteert dit tot verdere progressie gedurende de dag. Iets met “een goed begin is het halve werk”.

Een goede routine
Voor veel mensen werkt dit fijn: doe alles wat je normaal ook doet voor je naar kantoor gaat. Zet je wekker op hetzelfde tijdstip, doe schone kleren aan, verzorg jezelf, maak koffie. Dit alles zorgt ervoor dat je productiever bent dan wanneer je om vijf voor negen uit je nest rolt. En in je pyjama met fluffy sokken aan en een slordige knot op je hoofd je laptop openklapt.

De juiste werkruimte
Een zeer belangrijke tip: kies een plek of ruimte in je huis uit, waar je op jouw thuiswerkdag gaat werken. Het is niet heel productief om constant je laptop incl. losse werkspulletjes van je bed naar de bank en vervolgens van de bank naar de keukentafel te slepen. Grote kans dat je je dag eindigt met flinke rugpijn en een lijst vol onvoltooide taken.

To do lijstjes
Probeer een realistische to do list te maken. Het liefst al de avond van tevoren. Schrijf duidelijk op wat je moet doen, wanneer je dit moet doen en op welke manier je het gaat doen. Blijf hierin wel realistisch. Het is fijner om aan het einde van de dag bijna alles af te kunnen vinken, dan dat je het gevoel hebt dat het je allemaal niet is gelukt. Probeer voor jezelf een goede balans te vinden.

Duidelijke pauzes
Je werkt productiever als je af en toe een korte pauze voor jezelf inlast. En dan heb ik het niet over een Netflix-pauze, maar ga lekker een rondje buiten lopen of doe thuis wat rek- en strekoefeningen. Grote kans dat je je daarna een stuk frisser voelt en weer geconcentreerd aan de slag kan gaan!

Houd contact met je collega’s
Op de lange termijn kan je je soms wat afgezonderd van het kantoor en je collega’s gaan voelen. Chatten met collega’s en een dagelijkse skype-meeting zorgt ervoor dat je je meer focust op je werk en het is ook nog eens gezellig. Wil je weten hoe je het beste online kunt vergaderen? Je leest er hier alles over.