Dagboek

Gisteren was het dan zover, Amerika ging naar de stembus voor een nieuwe president voor de komende 4 jaar. Vandaag worden de stemmen geteld. En dat kan nog wel een paar dagen duren, de opkomst is historisch hoog!

Social media giganten Facebook, Instagram, Twitter en YouTube hebben maatregelen getroffen voor de verkiezingsdag en de dagen erna. Nu de stemmen nog geteld worden zijn politieke advertenties niet toegestaan. Ook worden gebruikers gewaarschuwd bij bepaalde berichten.
Zodra bijvoorbeeld een presidentiële kandidaat, of zijn campagne, een bericht plaatst om de overwinning op te eisen terwijl dit nog niet officieel bekend is, komt er op Facebook en Instagram een waarschuwing bovenaan de pagina, om uit te leggen dat de uitslag nog niet bekend is.

 

Heel vroeg in de (Amerikaanse) ochtend werd de waarschuwing al gebruikt; Donald Trump verklaarde zichzelf de winnaar en vond dat tellen van de stemmen  gestopt kon worden. Op Twitter werd een Tweet van Trump waarin hij het tellen van stemmen frauduleus noemt onzichtbaar gemaakt met een waarschuwings-label, na doorklikken is de tweet overigens nog steeds te lezen.

YouTube verwijdert wel content met misinformatie over stemmingen en uitslagen maar heeft geen verbod op het te vroeg uitroepen van een winnaar.

TikTok, Snapchat en Pinterest
TikTok maakt video’s die voorbarig zijn met het aankondigen van een winnaar ‘minder zichtbaar’ op het platform, en plaatst banners over video’s met de melding dat er nog geen winnaar is. Snapchat haalt dergelijke video’s offline en zelfs Pinterest heeft maatregelen: zij verwijderen content die oproept tot geweld naar aanleiding van de Amerikaanse verkiezingen.

Kortom, er wordt door de social media kanalen hard gewerkt om de verspreiding van misinformatie, fake news, te voorkomen.  

Wanneer en hoe wordt de winnaar uitgeroepen?
Als alle stemmen in een staat zijn geteld, wordt op basis van de uitslagen in verschillende regio’s vastgesteld welke kandidaat ‘de staat wint’.
Diverse Amerikaanse media doen dan een ‘call’ en spreken daarmee uit of Trump of Biden de staat wint. De NOS baseert een ‘call’ op de informatie van persbureau Associated Press en/of een call van twee of meer respectabele media-organisaties. Onder die laatste worden onder meer CNN, Reuters, New York Times, CBS en Fox verstaan.