Dagboek

De Instagram shadowban: iedereen is er bang voor, maar wat is het nou eigenlijk? Hoe voorkom je een shadowban? En wat doe je als je er een hebt opgelopen? In deze blog leggen we je alles uit!  

 

Wat is een shadowban?

Bij een shadowban is je content weinig tot niet zichtbaar voor zowel jouw volgers als mensen die jou niet volgen. Volgers zien jouw posts niet of nauwelijks meer voorbij komen op hun feed. Ook verschijnen je posts niet langer in de hashtags- of explore-pagina, waardoor je moeilijker te vinden bent voor potentiële nieuwe volgers.

Alleen wanneer gebruikers doelbewust jouw Instagram pagina bezoeken, zien ze jouw content.

Instagram laat met een shadowban weten dat je iets doet wat ze niet leuk vinden of als niet legaal zien. Officieel bevestigt Meta het bestaan van een Instagram shadowban niet. Ook krijg je geen melding wanneer je een shadowban opgelegd krijgt.

Een shadowban heeft een grote impact op je bereik en engagement. Als je afhankelijk bent van social media om klanten aan te trekken, kan een shadowban extra impactvol zijn. Belangrijk dus om te weten hoe je een shadowban voorkomt.

Geschrokken? Maak je geen zorgen, in deze blog leggen we je alles uit wat je moet weten om een Instagram shadowban te voorkomen of op te lossen.

 

Wat veroorzaakt een shadowban?

Het exacte algoritme dat Instagram gebruikt om shadowbans op te leggen, is grotendeels onbekend – wat bijdraagt aan het mysterie en de frustratie rondom het fenomeen.

Er zijn echter een aantal gedragingen en praktijken bekend die kunnen leiden tot een shadowban:

 

1. Overmatig gebruik van hashtags

Het gebruik van te veel hashtags of niet-relevante hashtags kan leiden tot een verdenking van spamgedrag, met als mogelijk gevolg een shadowban. Dit geldt ook wanneer je in elke post exact dezelfde hashtags gebruikt.

Houd je hashtags dus nauwkeurig en gerelateerd aan je inhoud. Plaats niet dezelfde set hashtags onder elke post en beperk je hashtags tot een redelijk aantal.

 

2. Gebruik van verboden hashtags

Sommige hashtags worden beschouwd als ongepast, of worden misbruikt door spammers. Instagram heeft deze hashtags daarom gecategoriseerd tot ‘banned hashtags’. Gebruik je deze verboden hashtags, dan kan ook dat leiden tot een shadowban.

Grote kans dat je zonder het te weten wel eens een banned hashtags gebuikt, want helaas vallen ook een heleboel onschuldig ogende hashtags onder deze categorie.

Welke hashtags zijn verboden? Je leest er alles over in ons vorige blog.

 

3. Ongewenst gedrag
Logisch: Het schenden van de communityrichtlijnen van Instagram, zoals het plaatsen van aanstootgevende of ongepaste inhoud, kan leiden tot een shadowban.

Zolang je zorgt dat jouw inhoud voldoet aan de communityrichtlijnen van Instagram en dat het geschikt is voor alle gebruikers, is er geen probleem.

 

4. Gebruik van gekochte volgers of likes
Ook het kopen van volgers of likes om je populariteit op te krikken wordt niet getolereerd door Instagram.

Gebruik legitieme groeistrategieën en vermijd het gebruik van valse volgers, likes of reacties.

 

5. Rapportage van gebruikers

Als veel gebruikers je account rapporteren, kan dit helaas leiden tot een tijdelijke shadowban totdat Instagram de situatie onderzoekt.

Probeer conflicten en misverstanden met andere gebruikers die kunnen leiden tot rapportages te vermijden.

 

6. Te veel activiteit in een korte tijd

Wanneer je in een korte tijd erg veel liked, comment, of volgt, lijkt dit in Instagram’s ogen op spamactiviteit.

Instagram heeft daarom limieten ingesteld voor het aantal likes, comments en volgactiviteiten. Dit is een veiligheidsmaatregel om Instagrammers te identificeren die software gebruiken om hun account sneller te laten groeien.

Je wilt dus vermijden dat je over deze limieten heen gaat. Wat zijn die exacte limieten? Ook daar doet Instagram geen uitspraak over.

Maar voordat je om deze reden een shadowban opgelegd krijgt, geeft Instagram je een aantal keer een waarschuwing door middel van een pop-up bericht dat zegt “Probeer het later nog eens”.

Als je deze melding ontvangt, weet je dat je over het limiet heen zit. Pas wanneer je herhaaldelijk de dagelijkse limiet van meerdere acties raakt, legt Instagram je een shadowban op.

 

Wat te doen bij een shadowban?

Een shadowban is in principe tijdelijk en je kan er zelf voor zorgen dat de ban weer opgeheven wordt. Ga je echter op de oude manier door zonder je gebruik aan te passen, dan kan je account geblokkeerd worden.

Hoewel Instagram niet expliciet onthult hoe je een shadowban kunt voorkomen of opheffen, zijn hier enkele tips die helpen om een shadowban op te heffen:

  1. Het kan al genoeg zijn om minimaal 48 uur geen activiteit aan te gaan met je account. Niet posten, niet liken, helemaal niks. Met deze pauzes worden veel van de accounts die getroffen zijn door de shadowban weer normaal.
  2. Gebruikte je automatische posting software? Stop met het gebruik hiervan, in ieder geval tijdelijk.
  3. Controleer of je banned hashtags, irrelevante hashtags, of constant dezelfde set hashtags hebt gebruikt. Zo ja, pas de betreffende posts en comments aan.
  4. Ga naar Instellingen en privacy > Hulp > Accountstatus > Richtlijnen voor aanbevelingen > Inhoud bewerken of verwijderen. Hier staat een overzicht van jouw content die Instagram heeft gemarkeerd als problematisch. De posts die je hier ziet staan kan je aanpassen of verwijderen.

 

 

Hopelijk biedt dit handvatten om de beruchte shadowban te vermijden of verhelpen!

Zoals je ziet is er best veel om rekening mee te houden om een shadowban te voorkomen.

Onze monteurs zijn hierin gespecialiseerd. Zo weten we bijvoorbeeld precies waar we op moeten letten bij het posten van jouw content, of hoe we volgers kunnen zoeken zonder gemarkeerd te worden als spamaccount.

Wist je dat je jouw content door ons kan laten verzorgen? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

En zit je nog met wat onduidelijkheid over de shadowban of heb je behoefte aan wat hulp? Stuur ons een berichtje, we zijn er om je te helpen!