DagboekInstagram

In mijn vorige blogpost heb ik uitgelegd hoe auteursrecht en eigendomsrecht werkt met betrekking tot foto’s die je plaatst op Instagram. Er is echter nóg een recht van toepassing en die kan wat lastiger uitpakken als je hier niet op de juiste manier mee omgaat: het portretrecht.

Portretrecht is onderdeel van de Auteurswet en houdt het volgende in:

Het portretrecht is het recht van een geportretteerde persoon om zich in bepaalde gevallen te verzetten tegen publicatie van hun portret.

Onder portret wordt verstaan: elke zichtbare weergave waarop iemand herkenbaar is afgebeeld, bijvoorbeeld in een foto, schilderij, tekening of in filmbeelden. Als er op een foto of film meerdere personen te zien zijn, heeft elk van hen het portretrecht.

Overigens geldt dit niet voor foto’s die je maakt van mensen op straat op op openbare evenementen, dat mag namelijk gewoon.

 

Foto’s van mensen dus! Hoe werkt dat dan op Instagram?


Doen: Je wilt foto’s maken van jouw producten en je vraagt de modellen vooraf schriftelijke toestemming om deze foto’s te mogen gebruiken.

Niet doen: Je maakt foto’s van klanten die jouw showroom bezoeken en plaatst ze online. De klant is hier niet blij mee en klaagt bij Instagram, met als gevolg dat de foto’s worden verwijderd.

Twijfelachtig: Iemand heeft een foto van jou gemaakt, op straat, en post deze op Instagram – vergezeld met wat beledigingen. Je uploadt deze foto en maakt er ook een post van op Instagram, en je gaat op de beledigingen in. De maker van de foto klaagt bij Instagram en hierdoor wordt jouw post verwijderd. Ook al heeft de fotograaf jou beledigd, hij/zij heeft auteurs- en eigendomsrecht en die heb jij op deze manier geschonden. Het portretrecht is niet van toepassing, de foto is in een openbare ruimte gemaakt. Haal beledigingen en auteursrechten dus niet door elkaar!

Eigenlijk is het natuurlijk altijd goed om het gewoon te vragen aan diegenen die je fotografeert, het staat ook wel zo netjes en zo voorkom je nare verrassingen!

Kun je wel meer tips en handvatten gebruiken over het posten op Instagram? Download dan onze gratis Instagram Guidelines!