SXSW

Een jaar geleden tijdens SXSW deed de eerste video live streaming app z’n intrede. Toen werd met veel tamtam Meerkat geïntroduceerd. Een maand eerder had Twitter Periscope gekocht en eind maart kwam deze video app beschikbaar. De strijd om live video streaming barstte los. Nu een jaar later heeft Meerkat aangekondigd zich niet meer te focussen op livestreaming en is de weg vrij voor Periscope. En de mogelijkheden voor Periscope beperken zich niet alleen meer tot Twitter, ook door Facebook gebruikers is de Periscope app binnenkort te gebruiken. Tijd dus om ons alles te laten vertellen over het optimale gebruik van Periscope.

De workshop werd gegeven door NapkinDad, naast een servetten artiest ook een ‘Scoper’ van het eerste uur. Nou is een Periscope posting natuurlijk voornamelijk een meestal spontane video en kun je niet altijd vooraf goed inschatten wat er precies gaat komen. Aan de opzet van je Periscope kun je wel een en ander doen waarmee je jouw Periscope uitzending aantrekkelijker maakt.

Periscope Essentials

Zo is het belangrijk om aandacht aan de titel van je Periscope te besteden. Zorg dat je titel duidelijk is en geen verwarring oplevert. Hoe korter de titel is hoe beter. Geef duidelijk weer waarover (je denkt dat) je video gaat. En leidt je volgers niet af. Emoticons gebruik je om woorden te accentueren en niet om woorden te vervangen of cryptisch te maken. Hashtags moeten verduidelijken en de titel niet verwarrend maken.
Als je lijstjes of notities in beeld brengt, zorg dan dat ze goed leesbaar zijn.

Napkin Dad gaf ook nog wat tips voor het opnemen van je videobeelden zoals zoek voldoende licht, een geschikte achtergrond, zorg dat de mensen in beeld flatteus in beeld komen en niet te bleek of te donker zijn en zorg dat ze herkenbaar zijn (of worden).

Periscope Plan van Aanpak

Ook voor je Periscopes maak je een plan van aanpak. Ontwikkel je visie, bepaal wat belangrijk voor jou is en hoe vaak je wilt Periscopen (bijv. 3 x per week).

In je taalgebruik probeer je moed te tonen, empathie te tonen voor wat je volgers voelen en enthousiast te zijn en te blijven. Zorg dat je je niet te bet-weterig gedraagt en ga op zoek naar je doelgroep. En bovenal zorg dat je authentiek bent, durf iets van jezelf te laten zien. Tijdens ons bezoek aan SXSW zullen we van sommige sessies met Periscope verslag doen. Kijk eens mee. Of speel er zelf eens mee. Als je hulp nodig hebt bij jouw plan van aanpak of implementatie, laat het weten!