Dagboek

Ondanks de Coronastop blijven de Rotterdamse voetballers favoriet in de Rotterdamse Instagram Top 100. Het Instagram account van Robin van Persie staat nog altijd op de eerste plaats alhoewel het account van Gini Wijnaldum veel sneller groeit en de nummer 1 aardig op de hielen zit. De hoogste nieuwkomer is het account van de Rotterdamse vlogster en rolmodel Ruba Zai. Naast de voetballers waren ook muzikale Instagrammers erg populair tijdens de lockdown periode. Het account van Olivier Heldens groeide met ruim 140.000 volgers en dat van Davina Michelle met ruim 60.000, wat haar een plek in de top 10 opleverde.

Nieuwkomers
Er zijn acht nieuwe binnenkomers in deze update van de Top 100, waarvan Ruba Zai de hoogste nieuwkomer is met bijna 1,2 miljoen volgers. Andere nieuwkomers in de Top 100 zijn vlogster en ex van rapper Boef Selma Omari op plaats 14, Rotterdamse mode boutique en webshop MostWanted, model en fat woman Lotte van Eijck. De laatste werd vooral bekend doordat Instagram haar foto’s verwijderde omdat ze ’te expliciet’ waren. Family influencer Kit and Nancyvegan foodblogger Suzanne (wateetjedanwel), binnenvaart vloggert Liana Engibarjan en fotograaf Ivo Kayser (IGOBYTHENAME) maken de lijst met nieuwkomers compleet.

Volgers verliezen
De meeste Rotterdamse Instagram Top 100 accounts hebben hun community de afgelopen maanden uitgebreid met nieuwe volgers. Er zijn 22 accounts die over de afgelopen periode een negatieve groei vertonen. Daarbij zijn veel accounts van muzikanten. Het account van DJ Afrojack verloor sinds de vorige editie van de top 100 de meeste volgers, ruim 77.000. Daar merken we bij op dat het recentere account van Afrojack, @saymynamemusic wel flink groeit. De beide accounts van Broederliefde verloren veel volgers en ook rapperSxteen  zag z’n community kleiner worden.

Verdwenen uit de top 100
Uit de top 100 verdwenen de accounts van de NN Marathon Rotterdam, en op toerisme gerichte accounts als UitRdam, Rotterday, Weekends in Rotterdamen Uitagenda Rotterdam. Verder verdwenen YouTubers Vetgezellig en Sanneke89 en havenfotograaf Leopixels.

“Zo zie je maar hoe het Coronavirus ook effect op onze Rotterdamse Instagram Top 100 heeft, alhoewel de voetballers en muzikanten het over het algemeen goed gedaan hebben”, zegt Anita Lussenburg van de Social Media Monteur. “In het algemeen zien we een groeiende populariteit van real life accounts op instagram en niet alleen maar groei bij supersterren of topsporters. Dat is een leuke trend.
Ik hoop ook van harte dat het niet lang meer duurt voordat onze mooie Rotterdamse evenementen en de toeristen weer terugkomen naar de stad, dan zien we vast ook weer een mooie groei van deze Instagram accounts.”

Bekijk de gehele Rotterdamse Instagram Top 100