Dagboek

De impact van TikTok op de Top 2000 is indrukwekkend: opvallend veel TikTok-hits vinden hun weg in de lijst of stijgen flink. Door de muziek die jongeren gebruiken in TikTok-video’s omarmt een nieuwe generatie muziekliefhebbers de oude classics via ‘hun’ social media platform.

Dankzij TikTok-hits zien we opmerkelijke stijgingen van nummers van artiesten als Boney M. en Fleetwood Mac, maar ook van Nederlandse nummers zoals ‘Belle Hélène’ en ‘Smoorverliefd’ van Doe Maar. 

 

Nieuwkomers

Nummers die dit jaar door TikTok-trends nieuw de lijst zijn binnengekomen zijn onder andere het nummer ‘Angel Eyes’ van ABBA, binnengekomen op plek 1024.

Ook bijzonder: sinds 2008 staat het nummer ‘Twee Motten’ niet meer in de Top 2000. Maar na de TikTok-trend van dit jaar komt het nummer van Dorus de lijst weer binnen, en wel op plek 676. We schreven hier meer over in dit blog.

 

Stijgers

Ook zijn er door TikTok-trends grote stijgingen binnen de lijst. Neem bijvoorbeeld ‘Vienna’ van Billy Joel; vorig jaar nog op 1743, maar door TikTok nu opgeschoven naar een indrukwekkende 831e plaats.

Andere nummers die het afgelopen jaar een TikTok-boost hebben gekregen zijn onder andere ‘Dream On’ van Aerosmith (van 230 naar 136), ‘Yellow’ van Coldplay (van 118 naar 51) en ‘Running Up That Hill’ van Kate Bush (van 576 naar 53).

 

Een mooi voorbeeld van de krachtige invloed van social media! Wat zijn jouw nieuwe favoriete nummers die je hebt ontdekt door TikTok?