Voor jou gevonden - 010

Wil je weten waar Rotterdam is ontstaan? Vanaf woensdag is dat een eitje: bij die twee enorme voeten op de Binnenrotte. De twee beelden van ruim 7 meter hoog komen woensdagochtend met een speciaal transport in de Maasstad aan en worden gelijk op hun plek gezet. Het kunstwerk markeert de plek waar Rotterdam begon, bij de Rotte-dam.

De aluminium beelden met de titel Iedereen is dood behalve wij zijn van de Rotterdamse kunstenaar Ben Zegers. Hij wil met zijn werk de eerste passen van Rotterdammers uitbeelden. Een voet komt bij het DE Café en een bij het grasveldje naast de Markthal.

Al sinds 1993 wordt erover gesproken om het begin van Rotterdam op een bijzondere manier buiten op straat zichtbaar te maken. Op deze plek – de kruising van de Binnenrotte en de Hoogstraat – werden in 1991 bij de aanleg van de Willemsspoortunnel twee versies gevonden van de oudste houten sluis in de Rotte, uit 1270. 

De plaatsing van de reuzenvoeten vormt tevens het sluitstuk van de herinrichting van de Binnenrotte, met onder andere meer groen en zitgelegenheid. Wie wil gaan kijken bij dit kunststukje, kan z’n wekker zetten: de beelden worden tussen 06.00 en 07.00 uur op de Binnenrotte verwacht.

Het kunstwerk bij de gieterij. © Ben Zegers

Voor jou gevonden op AD.nl