Dagboek

Het overkomt iedere Twitteraar weleens, ineens zie je dat je minder volgers hebt – terwijl je tweets het goed doen. Waar ligt dat aan? Daar zijn verschillende redenen voor te vinden:

Bots

Twitter wordt geplaagd door grote aantallen bots. Dat zijn accounts die tweeten zonder dat er een echt persoon de teksten maakt, bots zijn software programma’s die automatisch accounts volgen en vaak nogal vage antwoorden op tweets geven. Twitter ruimt deze bots zoveel mogelijk op, dus het kan inderdaad zomaar gebeuren dat jij ook een aantal van deze bots tussen je volgers had, met als gevolg dat je deze ‘volgers’ kwijt bent. Nou zit niemand te wachten op dit type volger, die ben je liever kwijt dan rijk!

13-jarigen

Behalve het opruimen van bots, heeft Twitter onlangs ook alle accounts die bij inschrijving jonger waren dan 13 jaar verwijderd. Met deze maatregel wil Twitter voldoen aan de nieuwe Europese privacyregels die eind mei van kracht zijn gegaan.

Iedere gebruiker die bij zijn inschrijving bij Twitter heeft ingevuld jonger te zijn, wordt van het platform geblokkeerd, zelfs als zij inmiddels ouder zijn dan dertien jaar. Ook als gebruikers hun geboortedatum aanpassen, waaruit vervolgens blijkt dat zij bij hun inschrijving nog geen dertien waren, worden ze van hun account uitgesloten.

Twitter vereiste van gebruikers altijd al dat zij minimaal dertien jaar waren om de dienst te gebruiken. Volgens de Europese privacyregels die 25 mei van kracht gingen, moeten gebruikers van internetdiensten minimaal zestien jaar zijn. (Individuele lidstaten van de Europese Unie mogen deze leeftijdsgrens overigens verlagen naar dertien jaar.)

Grappenstelers

In maart van dit jaar is Twitter begonnen met het verbannen/opschorten van accounts die grappen stelen van anderen en deze tweeten zonder referentie naar de originele bedenker. Dit soort accounts waren veelal razend populair (met soms wel een miljoen of meer volgers) maar na misbruik van Tweetdeck – zij gebruikten de software van Twitter om berichten via zoveel mogelijk accounts te delen en te verspreiden – heeft Twitter hier een stokje voor gestoken.

Door opschoon-akties als deze, kan het je dus overkomen dat je het aantal volgers een keer ziet dalen. Volgers waar je eigenlijk toch niet veel aan had, dus het is  eigenlijk alleen maar goed!