Dagboekjuice channels wat zijn dat?

De tijd dat je weer helemaal up-to-date was met de nieuwste roddels door het lezen van de roddelbladen bij de kapper is wel een beetje voorbij. Tenminste, als je graag hoort over het wel, en voornamelijk wee, van de jonge generatie realitysterren en influencers. De laatste roddels en achterklap over deze groep jonge bekende Nederlanders vind je niet in de Story of Privé, maar in de moderne online versies: Juice Channels.

Juice Channels zijn social media accounts, voornamelijk op Instagram en YouTube, die ongefilterde  – en vaak ook ongeverifieerde –  ‘nieuwsberichten’ plaatsen over BN’er, realitysterren en influencers. Denk aan het filmpje van Lil’ Kleine die zijn vriendin op straat mishandelde of het liefdesleven van André Hazes.

Journalistiek

Om dat Juice Channels zichzelf geen journalisten  vinden, houden zij zich ook niet aan de Leidraad van de Journalistiek.  Nieuwtjes/roddels komen binnen bij hen via DM’s (direct messages) al dan niet met screenshots en worden in veel gevallen rechtstreeks als hot news gepubliceerd. Van hoor en wederhoor is geen sprake, iets waar de tradionele roddelbladen zich wel aan dienen te houden.

Mag dat?

Gaat dat zomaar ongestraft? Ja en nee. Er wordt heel wat geplaatst en bekeken maar er worden ook de nodige rechtszaken aangespannen, denk aan Marco Borsato die in 2021 het OM onderzoek wilde laten doen naar Juicechannel die berichtte over zijn vermeende grensoverschrijdend gedrag. Ook Famke Louise stapte onlangs naar de rechter en kreeg haar gelijk tegen Juice Channel ‘Roddelpraat’.

Waar vind ik de juice?

Nieuwgierig geworden of zin in een paar roddels, dit zijn momenteel de bekendste 4 Juice Channels:

Yvonne Coldeweijer, alias Life Of Yvonne, bekend van oa het Lil’ Kleine mishandelingsfilmpje en veel nieuws over André Hazes. Te volgen op YouTube (166K volgers) en via Instagram Stories: @lifeofyvonne (454K volgers)

@MarwaJuice_  op Instagram – zij neemt het vaak op voor influencers die problemen hebben met een ondernemer – of vice versa, door mensen te ‘exposen’ met screenshots als bewijs. Dit alles via Instagram stories. Haar originele eerste account is geblokkeerd, maar zij is verder gegaan met dit account en heeft ondertussen ruim 57K volgers.

Roddelpraat op YouTube met 245K volgers en op Instagram @roddelpraat, goed voor ruim 91K volgers.  Volgens henzelf  ‘de plek waar Jan Roos en Dennis Schouten je iedere woensdag de laatste roddels vertellen met een goed gevoel voor humor.’

Juicechannel, een YouTube kanaal met 4K volgers, maar een stuk groter op Instagram met 113K volgers @juicechannel_ waar zij voornamelijk de laatste nieuwtjes via stories delen.

 

.