Dagboek

Instagram heeft het in 2019 al een keertje geprobeerd: het niet meer laten zien van likes onder postings. Destijds niet zo handig aangepakt, Instagrammers hadden geen keus en raakten overstuur van het verlies van de felbegeerde hartjes. Dus, de test werd gestopt en ondertussen werkte Instagram achter de schermen verder aan het idee.

Sinds deze week kunnen sommige Instagram accounts, bij wijze van test,  ervoor kiezen of ze de likes willen verbergen. Het gaat dus nog altijd om het onzichtbaar maken van de aantallen hartjes, maar nu kun je dat zelf beslissen.

Waarom maakt Instagram hier zoveel werk van?

De reden is eigenlijk nogal idealistisch. Instagram denkt dat als je geen likes meer kunt zien onder je berichten, je jezelf zekerder voelt en minder sociale druk ervaart. Er kan immers geen ‘populariteit’ gemeten worden. Vooral een probleem dat speelt onder jongeren; de druk om net zo cool, hip etc te zijn als anderen wordt op Instagram keihard gemeten door het aantal likes. Dit veroorzaakt stress en in veel gevallen leidt het er ook toe dat er posts, die gewoon leuk zijn, worden gedelete in verband met een gebrek aan likes.

Tijdens eerdere tests echter, bleek dat Instagrammers toch liever de likes blijven zien, al is het maar om op de hoogte te blijven van ‘what’s hot and what’s not’!  
Daarom kun je nu de likes uitzetten als je dat écht zelf wilt. Dan zie je dus niet meer hoeveel (of hoe weinig) likes de foto’s van de mensen die jij volgt hebben.

Daarbij komt nog een optie : voor jouw eigen content kun je per posting beslissen of je de likes publiek wilt hebben of niet.
En niet geheel onbelangrijk voor influencers: zelfs als zij geen likes willen zien van anderen,  de statistieken van hun eigen content kunnen zij via de Instagram Analytics nog steeds  bekijken – inclusief likes en comments.

Algoritme

Een andere reden van Instagram om de likes weg te halen is om de tot nu toe minder ‘populaire’ content ook een kans te geven
Momenteel is het algoritme zo opgezet dat posts met veel likes ook bij meer mensen onder de aandacht komen, want: als zoveel mensen het leuk vinden, zullen er nog wel veel meer mensen zijn die het leuk vinden en wordt zo’n post in feeds getoond van accounts die hier zelf niet eens naar op zoek zijn. Door dat weg te nemen krijgt alle content evenveel kans om gezien te worden. In theorie.

Gaat het aanslaan en gaan we met zijn allen gewoon genieten van mooie plaatjes, omdat ze mooi zijn en niet omdat iedereen het al ‘liked’? Of willen we toch blijven zien hoe we ‘scoren’ op Instagram? De tijd zal het leren! Voorlopig is het nog een test en heeft Instagram nog niet bekend gemaakt of ze deze optie daadwerkelijk gaan implementeren.

Overigens denkt Facebook er ook over om de likes weg te halen, maar die wachten even hoe het met Instagram loopt.

Wij houden het voor je in de gaten!