Voor jou gevonden!

De politie waarschuwt voor ronselaars die jongeren op social media proberen te werven als geldezel. Dat overkomt tientallen mensen per week, volgens de banken en politie.Hoe weten de ronselaars mensen te verleiden?

Wie op Instagram zit, ziet accounts met namen als ‘verdubbelaar’ en ‘moneymakers’ vast wel eens voorbij komen. NOS Stories telde er honderden. Op deze accounts zie je alleen maar foto’s en video’s van stapels met geld.

De ronselaars zetten oproepjes onder foto’s van bekende Instagrammers, zoals Ronnie Flex, Monica Geuze en Famke Louise. Sommige ronselaars benaderen volgers zelfs via privé-berichten.

Wat gebeurt er als je ingaat op de berichten van de ronselaars? Om dat te onderzoeken, reageerde Jeroen van NOS Stories met een nepaccount op de oproepen. Binnen no time had hij meerdere gesprekken lopen.

“Ze vragen direct bij welke bankje zit en of je bereid bent om af te spreken”, vertelt Jeroen. “Een ronselaar was zeer dwingend en wilde meteen dat ik een foto van mijn bankpas doorstuurde. Dat heb ik niet gedaan. Met een andere ronselaar, die niet om persoonlijke gegevens vroeg, besloot ik af te spreken op Amsterdam Centraal.”

Ronselaars zijn op zoek naar rekeningen van specifieke banken, omdat phishingmails vaak zijn gericht op een bepaalde bank”, zegt Moniek de Nooij namens de grote Nederlandse banken. “Ze zoeken dan naar geldezels die bij die bank zitten, zodat er geen vertragingen zijn als het geld wordt overgemaakt.”

Eenmaal daar aangekomen bleek Jeroen een afspraak te hebben met twee zeer jonge jongens, één van hen was vermoedelijk zelfs minderjarig. “Ze zeiden dat er 10.000 euro vanuit het buitenland zou worden overgemaakt naar mijn rekening”, vertelt Jeroen. “Ik zou daarvan de helft krijgen.”

In ruil daarvoor moest Jeroen een week lang zijn bankpas afstaan. “Een van hen vertelde me dat hij het ook had gedaan en dat hij uiteindelijk 5000 euro had verdiend. Er was geld op zijn rekening gestort vanuit het buitenland en dat was volgens hem compleet legaal gegaan.”

Lees het hele artikel op NOS.nl