Dagboek

Op facebook en Twitter heb ik de afgelopen weken al eens gepost over het nieuwste smartphone spel van Niantics : PokémonGo, en gaandeweg blijkt het ook heel interessant voor ondernemers om op deze hype in te spelen. Maar hoe?

Afgelopen donderdag, 28 juli, organiseerde Vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn een groots evenement: de Open Kampioenschappen PokémonGo. Het management van het park had ontdekt dat op hun terrein maar liefst 24 Pokéstops aanwezig zijn en zij maakten daar handig gebruik van.
Op donderdagavond van 19:00 tot 21:00 uur was het park gratis open voor alle Pokémon trainers en om het helemaal af te maken liep er een team van Avifauna medewerkers rond met smartphones om bij alle Pokéstops zogenaamde ‘lures’ te activeren (die zorgen ervoor dat er nog meer Pokémons verschijnen).

Avifauna is een dierentuin/vogelpark, dus om de dieren rust te gunnen bleven sommige gedeelten afgesloten voor het publiek.  Er was echter nog meer dan genoeg ruimte om rond te lopen óf lekker bij de bar (die wel open was) te zitten en daar je slag te slaan.

Ruim 2000 mensen kwamen naar het evenement, dus dat is een groot succes! Het was natuurlijk grappig om al die mensen te zien rondlopen met smartphone in de aanslag – en het was ook heel relaxed om mee te doen: voor het eerst was het niet gek om druk te zijn met een spel en zomaar stil te staan of te luidkeels te juichen over de vangst van een extra sterke Jinx!

Leuk evenement, veel blije mensen – overigens veel (jong) volwassenen en weinig kinderen – en voor Avifauna een prachtige avond om het park te laten zien en ik vermoed toch ook nog wel wat omzet; het was warm weer en bij de ijsco tenten en de bar was het gezellig druk!

Maar vooral natuurlijk publiciteit. Ik heb een paar mensen gesproken die uit Utrecht speciaal naar Alphen aan den Rijn waren gekomen voor dit ‘toernooi’ en anders nooit naar Avifauna zouden gaan, maar ook Alphenaren zelf, die niet of nauwelijks het park in eigen gemeente bezoeken. Tja, en ook een ouder echtpaar die tijdens hun vakantieweekje helemaal beduusd door de menigte moest manoeuvreren en geen idee hadden waar ze in verzeild geraakt waren.

Kortom, PokémonGo kan echt iets doen voor je bedrijf/organisatie, al moet je wel een paar Pokéstops in de buurt hebben – iets waar Avifauna menig evenement jaloers mee kan maken!