Dagboek

Afgelopen juni lanceerde Instagram een nieuwe app : IGTV, Instagram TV. Een zogenaamde stand alone app, voor video’s vanaf 15 seconden tot 10 minuten (of 60 minuten voor de heel populaire videomakers op Instagram).
Bedoeld als concurrent van YouTube en uitsluitend voor video’s die verticaal zijn opgenomen (de portretmodus) en die full screen op smartphones worden afgespeeld.

Als je al een Instagram account hebt kun je via het nieuwe icoontje rechts bovenin naar IGTV gaan om video’s te kijken, maar de app is ook afzonderlijk en gratis te downloaden voor Android en iOS. Je hebt geen Instagram account nodig voor IGTV, je kunt ook met je Facebook account inloggen!

Als je iets op Instagram wilt plaatsen, gaat dat heel snel en eenvoudig met de ingebouwde camera. In IGTV zit geen camera, het is namelijk de bedoeling dat je langere video’s opneemt, die eventueel bewerkt en dan pas publiceert. Het leuke hiervan is dat de kwaliteit – en originaliteit –  van video’s op IGTV waarschijnlijk groter is dan van rechtstreeks gefilmde clips!

Wat is het verschil tussen Instagram Stories en IGTV?

Om te beginnen mag een Instagram Story maximaal 15 seconden lang zijn. Een IGTV video kan maximaal 10 minuten duren,  of 60 minuten voor de populaire vloggers met veel volgers. Een ander verschil is dat je op IGTV geen foto’s kunt plaatsen maar uitsluitend video’s.

Hoe gebruik ik IGTV?

Als je de app hebt geïnstalleerd ben je automatisch een kijker en als je IGTV gebruikt via je Instagram-account, volg je automatisch alle mensen die je al op Instagram volgt en die een IGTV video hebben gepubliceerd.
Wil je video’s bekijken van mensen die je (nog) niet volgt op Instagram, dan veeg je eenvoudig over het scherm naar boven om een menu te openen. Vervolgens vind je in dit menu een overzicht van de video’s van de mensen die je volgt en een lijst met alle populaire video’s. Ben je op zoek naar een specifiek IGTV kanaal, gebruik dan de zoekfunctie.

Je kunt natuurlijk ook video’s liken, er op reageren én ze delen met vrienden in een direct berichtje.

Geen tijd om lange video’s in 1 keer te bekijken!

Video’s op IGTV zijn een stuk langer dan op Instagram, en daarom valt het niet altijd mee om ze in 1 keer af te kijken. Daar hebben ze iets op bedacht:  een ‘Doorgaan met kijken’ tab, waarin alle video’s staan die je nog niet helemaal hebt afgekeken, heel simpel:

  1. Open IGTV
  2. Veeg van beneden naar boven over het scherm
  3. Tik op ‘Doorgaan met kijken’
  4. Kies de video die je nog wilt bekijken!

IGTV biedt zeker leuke mogelijkheden voor zakelijke accounts, denk bijvoorbeeld aan een ‘aftermovie’ van een evenement, de introductie van een nieuw product of dienst of een kijkje achter de schermen etc, mogelijkheden genoeg!

Wil jij ook aan de slag met IGTV maar heb je geen tijd, kennis of inspiratie, wij helpen je graag! Neem gerust contact met ons op!