Dagboek

Dat video’s beter werken dan foto’s weten we inmiddels allemaal. Maar kan je beter horizontale of verticale video’s gebruiken?

Horizontale video’s waren de norm, maar met de opkomst van sociale mediaplatforms zoals Instagram en TikTok worden verticale video’s steeds populairder.

 

Voordelen

Verticale video’s hebben een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van horizontale video’s. Een van de belangrijkste voordelen is dat een verticale video perfect past op je tijdlijn op social media.

Op je feed vult een verticale video het hele scherm, waardoor deze sneller en beter wordt bekeken. In tegenstelling hiermee lijkt een horizontale video klein en valt minder op tussen andere content op je tijdlijn.

 

Een ander belangrijk voordeel van verticale video’s is dat ze langer in beeld blijven, wat resulteert in een hogere engagement en conversie.

Verticale video’s passen natuurlijk in de manier waarop mensen hun telefoons vasthouden en zijn ze gemakkelijker te consumeren tijdens het scrollen. Met onze steeds korter wordende aandachtsspanne kan zelfs een extra seconde die een kijker langer naar een verticale video blijft kijken een groot verschil maken.

 

Verticaal versus horizontaal

Wel is het belangrijk op te merken dat de verhouding van een video afhangt van het soort content en het gewenste effect. De verticale verhouding is ideaal voor shots waarin de hoofdpersoon volledig (of grotendeels) te zien is, maar minder geschikt voor brede, panoramische beelden.

Hoewel horizontale video’s nog steeds hun plaats hebben in bepaalde contexten, bieden verticale video’s vele voordelen, met name voor contentconsumptie op smartphones en sociale mediaplatforms.

 

Aanbevelingen per social media platform

Platforms zoals Snapchat en TikTok hebben juist bijgedragen aan de verschuiving van horizontaal naar verticale video’s. Hier kun je dus het beste verticale video’s posten.

Ook Instagram pusht gebruikers naar verticale video door reels voorrang te geven. Verticale video’s komen ook mooier tot hun recht in de stories.

Dat geldt ook voor Facebook stories en reels. Voor Facebook posts met een video kunnen beide beeldverhoudingen.  

Op platforms zoals LinkedIn en X (voorheen Twitter) zijn beide videoformaten gebruikelijk.

YouTube video’s zijn nog steeds horizontaal, maar shorts (YouTube’s versie van reels) zijn verticaal.

 

Handige tip

Moeite met een formaat bepalen? Film horizontaal breed zodat je er nog altijd een verticaal beeld van kan maken. Houd er tijdens het filmen rekening mee dat dat de zijkanten worden afgesneden. Zorg er dus voor dat alle belangrijke visuele informatie zich in het midden bevindt.