Dagboek

Wanneer je een vraag hebt, wat is het eerste dat in je opkomt?  Waarschijnlijk “ik Google het wel even”.

1998

Deze week is het  25 jaar geleden dat Google werd ‘geboren’. De onmisbare zoekmachine werd bedacht door Sergey Brin (die destijds een doctoraatsstudent was aan de Stanford Universiteit) en Larry Page (die graag aan Stanford wilde studeren).

 

Backrub

In het begin werd de zoekmachine ‘Backrub’ genoemd, gebaseerd op het backlinken van websites. Niet veel later werd de naam veranderd in Google… wat blijkbaar per ongeluk gebeurde. Het woord Google lijkt een typefout te zijn van het woord googol, dat verwijst naar het wiskundig begrip “een met honderd nullen” – een onderdeel van de oorspronkelijke strategie van het bedrijf om informatie toegankelijk te maken voor iedereen.

 

Miljarden per dag

Dagelijks worden er volgens Internet Live Stats (2022) ongeveer 8,5 miljard zoekopdrachten uitgevoerd op de zoekmachine van Google. In 2022 werden er ongeveer 99.000 zoekopdrachten per seconde gedaan. Een bewijs van hoe sterk Google is geïntegreerd in ons leven. Ongeveer 15% van alle zoekopdrachten op Google is uniek.

 

Google als werkwoord

In 2006 werd het woord “Google” een werkwoord, zoals erkend door de Merriam-Webster Dictionary en de Oxford English Dictionary.De woordenboeken namen het woord “Google” op met de betekenis “het gebruik van de Google-zoekmachine om informatie te verkrijgen over (iemand of iets) op het wereldwijde web’
In het Nederlandse woordenboek VanDale vind je Google, opmerkelijk genoeg, terug met een Nederlandse spelling:

goo·ge·len merk (googelde, heeft gegoogeld)
1 zoeken op internet; iemand googelen op internet informatie over hem zoeken

 

Tegenwoordig ontwikkelt Google, met een team van meer dan 60.000 medewerkers in 50 landen, honderden producten die door miljarden mensen over de hele wereld worden gebruikt. Dit omvat onder andere YouTube, Android, Gmail en uiteraard Google Zoeken.

Wil jij met jouw merk beter gevonden worden op Google? Neem dan contact met ons op!