Dagboekvideochat

Onze buurlanden hebben een lockdown en wij hebben stevige social distance maatregelen. Misschien komt een totale lockdown er voor ons ook nog wel aan. Schokkend en begrijpelijk, maar hoe blijf je tijdens de coronacrisis in contact met elkaar? Sociaal contact is belangrijk voor ons mentaal welzijn. “Mensen hebben behoefte aan sociale contacten. Het feit dat je dat moet beperken, kan mentale problemen triggeren“, vertelt psycholoog Najla Edriouch in dit artikel van het NOS. Gelukkig biedt de digitale wereld ons veel mogelijkheden, waaronder de bekende apps als WhatsApp, Facetime en Skype. Welke apps zijn er nog meer? Wij bespreken er een aantal:

 

1: Houseparty – Wat is het en waarom is het opeens hot?

Met Houseparty zet je gemakkelijk videochats op voor maximaal acht personen. Dit kun je doen via de selfie-camera van je smartphone of de webcam van de laptop. Dit klinkt heel gewoon, maar de gebruiksvriendelijkheid van deze app is heel bijzonder. Gebruikers die zien dat twee of meer van hun vrienden aan het videochatten zijn, kunnen direct inspringen in het gesprek. Alsof je voorbij je vrienden “langsloopt”, zoals op een echt feestje (die je voorlopig niet meer hebt).

 

Waarom is het nu zo hot?

Allereerst is de drempel erg laag om een gesprek te beginnen bij Houseparty. Je kunt namelijk vlot van groepschat naar groepschat springen wanneer daar vrienden van je aan deelnemen. Zo ontstaan er verschillende “kamers”. Verder zijn en nog een paar extra functies. Je kunt ook videoboodschappen (facemails) sturen naar deelnemers die (nog) niet online zijn. En nu het allerleukste:  je kunt ook live spelletjes spelen met je vrienden! Van kennisspelletjes tot heads up. Hoe gezellig is dat? Een klein nadeel van Houseparty; de app is nog niet beschikbaar voor Windows. De app is inmiddels eigendom van Epic Games, het bedrijf achter de game Fortnite. De beschikbaarheid zal zich vast verder ontwikkelen.

houseparty

 

2: Netflix Party – Synchroon films kijken met elkaar op afstand

Een ander digitaal feestje is de Netflix Party. Deze app is speciaal ontwikkeld voor deze eenzame crisistijden. Eerder deze maand meldde Netflix dat het beeldkwaliteit is verlaagd (tijdens de piekuren) om te voorkomen dat het internet vastloopt. Streamingdiensten maken overuren en belasten de internetcapaciteit nu veel mensen thuiswerken en video’s streamen. Je moet er niet aan denken dat het internet overbelast raakt.  Met de Netflix Partyapp kun je samen gesynchroniseerd naar precies dezelfde film kijken en kun je met jouw vrienden en/of familie tegelijkertijd chatten in de groepschat. Zo is een film kijken tijdens de thuisisolatie toch een beetje sociaal en gezellig!

netflix party

 

3: TikTok – Leuk digitaal vermaak met je vrienden en familie

Naast de virtuele party’s zijn er natuurlijk nog tal van andere gratis apps waarmee je contact kunt houden met je vrienden en familie. TikTok bijvoorbeeld. Deze app was al populair voordat het COVID-19-virus het openbare leven stillegde. Met deze app heb je op een creatieve manier contact met je familie en vrienden. Met TikTok maak je filmpjes van 15 seconden en kun je  je urenlang vermaken met filmpjes van anderen. Je ziet TikTok-gebruikers van alles doen; dansen, playbacken, zingen of juist leuk acteren. En wie had dat gedacht; de gemiddelde leeftijd van de TikTokkers verandert. Langzaam zie je steeds meer volwassenen hun grappige filmpjes uploaden. Wil je weten hoe deze app precies werkt? Bekijk onze infographic!

tiktok

 

4: Zoom – Zakelijk en professioneel contact

Heb je geen zin in of tijd voor informeel contact en heb je een oplossing nodig voor je werk? Of misschien vind je het fijn om je collega’s weer even te zien, anders raak je ook van hen ontvreemd. Zoom is een ideale groepsvideochat-app en wordt voornamelijk gebruikt voor zakelijk en professioneel contact. Denk hierbij aan meetings, sollicitaties, conferenties, webinars etc. De gratis versie heeft een paar mogelijkheden die Houseparty niet heeft. Je kunt tot wel honderd gebruikers toevoegen in één groepsgesprek! Het werkt daarbij ook op Windows, in tegenstelling tot Houseparty. De gratis versie heeft een beperking, je kunt maximaal 40 minuten videobellen. Is dat niet genoeg? Dan betaal je $ 13,99 per maand.

zoom

zoom

5: FamilyAlbum – Qualitytime met familie

Maak van de quarantaine qualitytime. Woon je samen met je gezin? Dan kan je even een spelletje met elkaar doen of een moment nemen om samen oude foto’s te bekijken. Voor veel mensen in quarantaine is dit meestal niet mogelijk. Heb je (groot)ouders die thuiszitten, waar je nu niet heen mag (omdat zij vatbaarder zijn voor het Coronavirus)? Gebruik dan de app FamilyAlbum. Deze app is erg populair en heeft zo’n 5 miljoen gebruikers. Het is de nummer #1 app als het gaat om momenten van bijv. jouw kinderen te delen of te bewaren. Alle gezins- en familieleden (die elkaar niet kunnen of mogen ontmoeten), kunnen een gedeeld fotoalbum maken, waaraan iedereen nieuwe beelden (foto’s of video’s) kan toevoegen.

family album

6: WordFeud en andere sociale woordspelletjes

Ken je ‘m nog? Wordfeud; de hype van 2011. Hoewel je er nu niemand meer over hoort, blijkt het online scrabble spel nog steeds door veel mensen gespeeld te worden. Zeker nu tijdens de coronacrisis iedereen verplicht thuis moet zitten (mits je geen vitaal beroep hebt). Ken je het spel WordFeud nog niet? Wordfeud, is het woordspelletje waarmee je vriend en vijand kan uitdagen de moeilijkste woorden op het online-bord te leggen. Een soort scrabble, maar dan digitaal. Voor liefhebbers van woordspelletjes is er is nog veel meer aanbod, denk aan Word-On, Ruzzle, Woord Snack, etc. De meeste spelletjes speel je met een tegenstander en bij een aantal heb je ook nog een gezellige chatfunctie.

wordfeud

 

7: Natuurmonumenten – Virtueel Wandelen door Nederlands mooiste natuurgebieden
 

Last but not least. Onze natuurliefhebbers kunnen nu virtueel een frisse neus halen! Hoe en waar? Natuurmonumenten biedt via hun website diverse 360-tours aan via Google Street View. Er zijn negentien verschillende natuurgebieden die je virtueel kan verkennen vanaf je computer, smartphone of tablet. Een bezoekje aan de natuur is nog nooit zo makkelijk geweest. Daarnaast is het een mooi initiatief; de beelden zijn (in 2016) gemaakt door vrijwilligers die tientallen kilometers hebben afgelegd met een speciale draagbare camera (met maar liefst vijftien lenzen!). Nu, tijdens de corona-quarantaine, komen de beelden heel goed van pas. Heb jij zin in een digitaal avontuurtje? Ga snel naar de website, kies een eiland, bos of heuvel die je graag wilt bezoeken en geniet van de natuur. Gewoon vanuit je bureaustoel of bank thuis!

natuurmonumenten

 

Misschien helpen bovengenoemde apps je om dit sociale isolement door te komen. Laat je niet gek maken, zorg goed voor jezelf, vrienden en familie. Neem tijd voor jezelf, maar zoek ook contact met elkaar op, steun elkaar en maak gebruik van de leuke apps waar iedereen toegang tot heeft. Heb jij nog andere leuke apps gevonden, laat het mij dan weten!

Nog steeds geen idee wat je moet gaan doen? Lees nog een paar andere blogs van ons: