SXSW

Professor Ted Berger van de Universiteit van Zuid Californië zorgde voor een bijzondere en interessante afsluiting van de vierde dag van SXSW. Hij deed onderzoek naar de code in ons brein die verantwoordelijk is voor ons geheugen. En met behulp van een chip is hij in staat ons geheugen te beinvloeden of terug te brengen als het verdwenen is.

 

Ons brein werkt als elektrische circuits met elektrische signalen tussen onze zenuwen en hersenen. Als wij in staat zijn te ontcijferen welke signalen verantwoordelijk zijn voor welke bewegingen e.d.. kunnen we daar iets mee. We kunnen een sensor in de hersenen plaatsen, het signaal uitlezen en in principe het signaal bewerken en zelfs nieuwe code schrijven. Dat wordt al toegepast met bepaalde protheses, bijvoorbeeld een implantaat kan een klinische depressie overrulen. Andere prothese vertalen signalen van de buitenwereld naar de hersenen als bijv. de ogen (ratina) of oren zijn beschadigd.

Het werk van professor Ted Berger richt zich op de Hippocampus. Dit onderdeel van onze hersenen is verantwoordelijk voor ons geheugen. De Hippocampus bepaald wat opgeslagen wordt in het lange termijn geheugen. Professor Bergen onderzoekt hoe het lange termijn geheugen is gecodeerd en hoe schade aan het lange termijn geheugen verholpen kan worden.

De Hippo Campus transformeert het korte termijn geheugen (15 sec) naar lange termijn geheugen. Het bewaart de code niet. Epileptie, hersen infarct, maar ook hoofdstoten kunnen de Hippo Campus beschadigen. Ook ouderdom kan het brein beschadigen. Alzheimer of dementie start bij de Hippocampus en beschadigd uiteindelijk het gehele brein.

Wanneer een VLSI biomimetic chip in de hersenen wordt geimplementeerd en voorzien van stroom gekoppeld wordt aan de Hippocampus, kunnen opnames gemaakt wordne van onbeschadigde delen van de hersenen. De icrochip vertaalt de informatie naar een long term memory code en daarna kan de Hippocampus weer z’n ding doen.

De chip is al getest met ratten en blijkt goede resultaten te geven. Bij mensen zou de chip kunnen helpen bij alle fases van dementie en Alzheimer, in de beginfase kan de Hippocampus gestimuleerd worden. Als de hersenen al te veel beschadigd zijn is het resultaat gelimiteerd.