Dagboek

Het zat er al een tijdje aan te komen, voetballer Gini Wijnaldum is de nieuwe nummer 1 in de Rotterdamse Instagram Top 100. Met bijna 320.000 nieuwe volgers groeide het account van de succesvolle middenvelder veel harder dan de oude nummer 1, Robin van Persie en heeft daarmee de eerste plaats overgenomen. De Rotterdamse natte T is in deze coronatijd goed voor twee nieuwkomers, het Instagram account van comedian Richard Groenendijk op plaats 40 en de bijdehante Tante Toof die binnenkwam op plaats 52. De top 10 veranderde dit keer weinig, het account van Fred van Leer steeg twee plaatsjes waardoor YouTuber Gio en muziekmakers Ronnie Flex en Quce een plaatsje moesten inleveren.   

Rotterdamse natte T brengt vertier in coronatijd

Met zijn alter-ego Jopie Parlevliet scoorde comedian Richard Groenendijk een enorme hit met ‘Tebbie nou op je muil’. Toen daarover heen nog eens een versie uitkwam compleet met swingende gebarentolk ging het helemaal los en groeide het Instagram account in de afgelopen weken met vele tienduizenden volgers.
Ook het grapje van de derde jaars HBO studente Sophie van Tol, die in april, net toen we in de eerste lockdown zaten, een filmpje in plat Rotterdams op TikTok plaatste is een ongekend succes. Inmiddels heeft ze op TikTok ruim 235.000 volgers, op Facebook ruim 12.000 en op Instagram bijna 52.000 en steekt ze Rotterdammerts en niet-Rotterdammerts een hart onder de riem met haar kritische en vrolijke filmpjes en berichtjes.  

Ruim 1 miljoen nieuwe volgers

De Rotterdamse Instagrammers doen het goed. Ze hebben tezamen 1.160.549 nieuwe volgers verkregen sinds de vorige versie in juli 2020. De accounts van stijlicoon Ruba Zai, muzikanten Ronnie Flex, Quce, Sixteen, en Naaz, de bekende Rotterdamse dakloze Patrick (Caveman010), de prachtige Rotterdam foto’s van de accounts  van Rotterdam_Gallery, Jeroen van Dam Igobythename en Tim Waldekker, het techno festival RotterdamRave, voetbalaccounts J.P. Boutieus en Excelsior, schrijver Lars van der Werf, modellenbureau MaxModels010, en city guide HTSPT_rotterdam verloren volgers in de afgelopen maanden.

Corona steeds meer invloed op Rotterdamse Instragram accounts

“In juli merkten we al hoe het coronavirus ook gevolgen had voor de Rotterdamse Instagram accounts, nu is dat nog duidelijker geworden. Vooral voor de muzikanten uit 010 is de impact goed merkbaar”, zegt Anita Lussenburg van de Social Media Monteur. “Tegelijk zijn door het coronavirus ook weer leuke nieuwe Instagram accounts populair geworden zoals Tante Toof en heeft het account van Richard Groenendijk een enorme klapper gemaakt. We hebben er nog even over getwijfeld of het account van onze nationale Coronaheld Diederik Gommers een prominent plekje in de top 100 zou moeten krijgen. Met ruim 380.000 volgers in nog geen twee maanden heeft Gommers het fantastisch gedaan. De incentivist, die we volgens mij allemaal in ons hart hebben gesloten, werkt bovendien in Rotterdam in het Erasmus MC, maar hij woont niet in 010 en is er ook niet geboren. 

Bekijk de gehele Rotterdamse Instagram Top 100