SXSW

De eerste sessie op de derde dag van SXSW 2016 maakte diepe indruk. We maakten kennis met Erik Weihenmayer, een man die op z’n dertiende jaar blind werd en sindsdien de Mount Everest heeft beklommen (2001), 227 km door de Grand Canyon kayakte dwars door de Lava falls. Hij organiseert rafting trips in de Grand Canyon voor blinde kinderen.

 

Toen Erik op z’n dertiende blind werd als gevolg van een ziekte was het verlies van z’n gezichtsvermogen natuurlijk erg maar het ergste was de angst om langs de lijn te komen staan en vergeten te worden. Z’n vader heeft ‘m enorm geholpen en gemotiveerd om te gaan klimmen, dat was uiteindelijk de sleutel voor Erik om proactief problemen te gaan aanpakken en oplossingen te vinden.

 

Zijn visie is dat doofheid en blindheid alleen betekent dat je oren of ogen niet functioneren maar niet dat je niet kunt horen of zien. Er zijn, zeker met technologie oplossingen te vinden om mensen met een beperking te laten doen wat ze echt willen.

Tegenwoordig is Erik Weihenmayer Board VP bij de stichting No Barriers die mensen met een handicap helpt om oplossingen te bedenken het maximale uit de mens te halen.

Bijvoorbeeld hoe hij Nick, zonder benen en zonder armen, heeft geholpen om z’n droom waar te maken en net als Erik een berg te beklimmen. Toen Nick bij NoBarriers aanklopte is het team gaan denken over de mogelijkheid om Nick te helpen. Z’n eerste klimpoging deed Nick ingepakt in handdoeken, plastic tassen en inpaktape, hij glibberde een berghelling op. Later zijn er speciale prostheses ontwikkeld die hem lieten klimmen.

 

Technologie speelt een grote rol in het bieden van mogelijkheden aan mensen met een beperking. Tijdens de sessie gaf hij een demo van de Brainport, een tool die de beelden, opgenomen door een camera, vertaalde naar signalen aan de tong van Erik, die hij kon ‘lezen’. Indrukwekkend en mooi dat technologie helpt om voor blinde en dove mensen en mensen met een handicap het onmogelijke mogelijk te maken.