Dagboek

Tijdens de Grandprix Formule 1 in Brazilië op 13 november jl. maakte Max Verstappen een onvergetelijke indruk met knappe race in de regen. In meerdere commentaren achteraf werd hij vergeleken met legendarische coureurs als Ayrton Senna en Michael Schumacher.

Behalve het racen hebben de drie coureurs nog iets gemeen: Social Media.

Max Verstappen, als echte Millenial, is naturlijk zelf actief op Facebook, Twitter en Instagram! Al dan niet met profesionele fotoshoots door, en berichten over zijn sponsor.

Voor Ayrton Senna, die overleed in 1994 – vóórdat er echte social media was, is er een officiële Facebookpagina, een YouTubekanaal en een Twitteraccount. Allemaal om zijn nagedachtenis in ere te houden en waar fans kunnen terugkijken naar mooie momenten uit zijn carrière.

Opmerkelijk was het dan ook dat in het weekend van afgelopen 13 november ineens Michael Schumacher zijn entrée maakte op social media, met een gloednieuwe Facebook pagina en een Instagram account.
De Duitse coureur is echter zelf niet actief, na zijn vreselijke ski-ongeval in 2013 wordt hij thuis verpleegd en laten zijn naasten niet veel los over zijn toestand, anders dan dat het herstel heel erg langzaam en moeilijk is.


Paddock
Als reden voor het ineens openen van social media accounts werd gegeven dat het om te vieren was dat het op 13 november precies 22 jaar geleden was dat Michael Schumacher zijn eerste wereldtitel in de wacht sleepte.
Dat klinkt goed, en het was een super prestatie, maar eerlijk gezegd: 22 jaar is normaal gesproken geen mijlpaal als bijvoorbeeld 25 jaar.
Het blijft speculeren natuurlijk, over waarom ineens deze accounts. Er worden foto’s op geplaatst en fans kunnen herinneringen delen. De Facebook pagina fungeert als’paddock’.
Michael Schumacher leeft, maar heeft nu eigenlijk al een ‘herdenkingspagina’, alhoewel deze natuurlijk geen Memoriam-status heeft.
En daar is wel iets voor te zeggen. Zijn vele fans kunnen zo herinneringen ophalen en delen en de familie kan daar steun uit putten.
En praktische kant van dit verhaal kan zijn, dat in geval van overlijden, deze accounts officieel geverifieerd zijn en er na zijn dood niemand anders met zijn naam online aan de haal kan gaan.

Zoals gezegd, dit is allemaal niet zo door de familie bekend gemaakt.
Offline
Het is goed om na te denken wat je met je online aanwezigheid doet, en wat er mee moet gebeuren als je definitief ‘offline’ gaat. Niet alleen voor legendes als Ayrton Senna en Michael Schumacher, maar voor ons allemaal.