Onlangs was één van de grote nieuwsberichten het feit dat Willem Engel’s Twitter account werd geschorst. En een dag later ook het account van zijn vriendin, omdat hij dat gebruikte om verder te tweeten.
De officiële redenen van Twitter om de accounts tijdelijk te blokkeren zijn: “wegens schending van het beleid inzake platformmanipulatie en spam”. Twitter wees er onder meer op dat gebruikers niet meerdere accounts mogen hebben voor min of meer dezelfde doeleinden. Ook meldde Twitter dat zij ingrijpen bij overtredingen van haar beleid met betrekking tot “misleidende informatie over COVID-19” en met betrekking tot “privégegevens en media”. Kortom, meneer Engel is niet geblokkeerd vanwege 1 verkeerde tweet.
Aangifte
Willem Engel tweette de afgelopen week het privé adres van de nieuwe minister van Financiën, Sigrid Kaag. Dat wordt ook wel ‘doxing’ genoemd en mevrouw Kaag is van plan om hierover aangifte te doen. Maar wat is doxing eigenlijk en is dit strafbaar?
Doxing, Doxxing
Doxing (ook wel geschreven als doxxing) is het online verspreiden van identificerende informatie over iemand, zoals de echte naam, woonadres, werkplek, telefoonnummers en andere persoonlijke informatie, zonder diens toestemming.
Omdat het nog niet strafbaar is, wetgeving is nog in de maak, houden de politie en het Openbaar Ministerie er geen cijfers over bij. Wel staat vast dat het een groeiend probleem is. Overigens belooft Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz-Zegerius dat de wet voor de zomer in de Kamer ligt.
Wat kun je doen om jezelf te beschermen tegen doxing?
Kwaadwillende lieden zijn er overal. Doxers halen hun informatie voornamelijk van social media en online platformen.
Er zijn een aantal dingen die doxing van jouw gegevens moeilijker maken. Denk aan:
- Bescherm je IP-adres met een VPN-verbinding
- Gebruik goede cybersecurity : antivirus en malware detectie software
- Gebruik sterke wachtwoorden en verander die regelmatig
- Gebruik aparte gebruikersnamen op verschillende platforms, zeker als je actief bent op internetforums
- Maak aparte emailaccounts voor verschillende doeleinden
- Controleer en maximaliseer je privacyinstellingen op social media
- Deel geen persoonlijke gegevens online
En de laatste tip, om jouw social media accounts niet in gevaar te brengen: hoe boos je ook bent op iemand, word geen doxer!