Dagboek

De droom van iedere YouTuber is natuurlijk om een echte viral video te creeëren.

Wanneer is een video ‘viral’?
Dat verschilt en verandert eigenlijk continue. Het belangrijkste kenmerk is dat een video in een hele korte tijd na publiceren een groot aantal ‘views’ heeft. Nu kun je hopen op 5 miljoen views, maar om realistisch te blijven kun je bij een paar duizend views in de eerste 2 -3 dagen al spreken van een viral. Ook is belangrijk hoe lang een video ‘blijft hangen’. Is de grote piek van kijkers voorbij na een week en is de video na een paar maanden in de vergetelheid verdwenen (het wordt niet meer geliked en gedeeld) dan was het eventjes leuk, maar geen viral. Hier is overigens niets mis mee!

Klinkt goed, doet u mij maar een viral video!
Zo werkt het helaas niet helemaal. Het is niet 100 % in te schatten of een video echt viral wordt, je kunt er wel het een en ander aan doen, maar er is geen garantie.
Sommige video’s gaan viral en zijn spontane, homemade, clips die totaal onverwacht de wereld veroveren en anderen zijn absoluut bedacht en geproduceerd met een ongekend hoog budget en heel veel werk en eindeloze promotie campagnes.

Omdat er eigenlijk geen garantie op ‘viral’ is, is het ook heel lastig om tips en trucs te geven die hiervoor kunnen zorgen.

Er zijn wel tips die je kunt gebruiken om een succesvolle online video te produceren, afhankelijk van je budget en je moet je ook durven afvragen: ‘wil ik een viral video om te kunnen zeggen dat ik een viral video heb gemaakt, of wil ik zakelijk profiteren van mijn werk en geen tijd en geld verspillen aan een mogelijke 15 minuten roem?’

Viral klinkt leuk en dat is het ook, maar zeker geen must!
Een online video met goede, evergreen, content op je YouTube Kanaal die in de loop van tijd – jaren – nog altijd bekeken, gedeeld én gewaardeerd wordt door (potentiele) klanten kan uiteindelijk veel meer opleveren.

Zelf aan de slag!
Wil je meer weten over het produceren van goede, professionele, online videos? Wij kunnen je geen viral garanderen maar bieden wel hele goede workshops aan, om je in 1 dag te leren om zelf een kwalitatief goede online videos te maken, zelfs met alleen een smartphone en wat eenvoudige software. Kijk maar eens op onze website, voor de Smartphone Video Workshop of de nieuwe Smartphone Video Workshop Light. Je kunt je ook meteen inschrijven!