SXSW

De zaal puilde uit toen 2 astronauten, (@Astro_Jessica en @VicGlover) en een drietal NASA executives achter de tafel plaatsnamen om te vertellen over de reis naar Mars die bij NASA de komende jaren de allerbelangrijkste missie is. Het is de bedoeling dat er eerst uitgebreid getest wordt. Het ruimteschip Orion dat voor deze expeditie ontwikkeld is maakte afgelopen jaar z’n eerste testvlucht van 21 dagen. Als alles volgens plan verloopt zal in 2018 een onbemande testvlucht naar de rode planeet vertrekken en uiteindelijk is het de bedoeling dat in 2012 een bemande vlucht naar Mars vertrekt.

 

De reis naar Mars, wat komt daar bij kijken. Om een idee te geven…. De maan is 240.000 mijl verwijderd van de aarde en de reis daar naar toe kost ca. 2 dagen. Mars is afhankelijk van de stand tov de zon van 33 tot 249 miljoen mijl van de aarde verwijderd en de reis ernaar toe kost misschien wel 3 jaar. Overigens is de maan wel een testbestemming in de voorbereidingen voor de reis naar Mars.

 

Bij dit hele project is het menselijk lichaam de zwakste schakel. Natuurlijk is en wordt er in het International Space Station veel ervaring opgedaan van het leven in de ruimte. Toch moet daar nog een en ander aan verbeterd worden. In ISS wordt het waterverbruik voor 80% gerecylced, dat is voor de reis naar Mars nog niet voldoende. De atmosfeer op Mars is slechts 0,7% van wat de atmosfeer hier op aarde is. En ga zo maar door.

 

Kennedy Space Center in Florida verandert de komende jaren in een enorm ruimtevaartstation waar de meest krachtige raket gebouwd wordt. Er wordt uitvoerig getest, getraind en verbeterd. Ook de astronauten volgen uitgebreide trainingsprogramma’s, samen met het enorme team aan grond personeel. Daarbij wordt samengewerkt met de European Space Agency voor o.a. de bouw van de raket. Maar ook met commerciële partijen zoals het bedrijf van Elon Musk, Space X werken aan de missie mee. Er moet nog veel ontwikkeld worden o.a. om de bemanning en het ruimteschip te beschermen in de ruimte en op Mars (tegen straling, een andere bodem, etc.) Een enorm team werkt dag en nacht aan dit project. Dit team is echter ongelooflijk gemotiveerd om de reis naar Mars te volbrengen.…. Enne, astronaut Victor Glover heeft ons beloofd te twitteren zodra hij z’n eerste stappen op de rode planeet zet.