DagboekSXSW

Dit is alweer onze laatste dag SXSW Interactive 2017. Ook dit was weer een volle en afwisselende dag waarbij we naast allerlei interessante sessies ook een bezoek brachten aan de WOW factory waar Sony tal van innovatieve concepten demonstreerde.

 

De missie van de NASA WFIRST telescoop

Om te begrijpen wat de mogelijkheden van de veelbesproken WFIRST telescoop van NASA zijn, moesten we eerst een crash course over telescopen, melkwegstelsels, dark energy en dark matter volgen. Fascinerend hoe hele slimme mensen tientallen jaren werken aan projecten als de Hubble telescoop en nu de WFIRST telescoop om uiteindelijk meer te begrijpen van het universum waar wij deel van uitmaken.

WFIRST gaat de hoeveelheden en afstanden van Dark Energy en Dark Matter meten en zo het universum in kaart brengen. De telescope gaat ons helpen om zaken als zwaartekracht beter te begrijpen en in te schatten waar en hoe er eventueel elders leven zou kunnen bestaan door gas en water te detecteren. De WFIRST telescoop is 100 maal krachtiger dan de Hubble telescoop. Er wordt al sinds 2010 aan gewerkt en naar verwachting wordt de telescoop binnen een paar jaar gelanceerd. WFIRST krijgt dan een mooi ‘zonnescherm’ mee, Starshade, waarmee de belichting voor de telescoopbeelden wordt geoptimaliseerd. De moeite waard om te blijven volgen.

 

Inspiratie van Popsugar

We lieten ons inspireren door de man achter het vrouwenplatform Popsugar waar alle Amerikaanse vrouwen, jong en oud, hun schoonheids- mode en andere vrouwenadviezen halen. Ze weten bij Popsugar precies waar hun doelgroep zit. Fans bekijken het Instagram van Popsugar gemiddeld 19 keer op een dag, de doelgroep op Snapchat is hooguit 24 jaar.

David Grant is weliswaar niet de bedenker van het platform maar hij heeft het sinds zijn aantreden in 2009 wel groot gemaakt. Hij is van mening dat wanneer je over dit soort zaken tegen vrouwen praat, video een ‘must’ is. Zeker bij millenials. We werden vooral bevestigd in onze visie “Kijk door de ogen van je kijker en ontdek wat zíj interessant vinden, aan wie willen ze zich optrekken en met wie kunnen ze zich identificeren.” Daarbij geldt dat elk kanaal zijn eigen video taal heeft met de perfecte video lengte , video style etc. En elk kanaal kan weer heel andere volgers hebben.

 

Donny Osmond nostalgie en een goed verhaal

Voor onze jongere volgers, Donny Osmond was de Justin Bieber van de jaren 70. Hij werd bekend met zijn broers met de hit Crazy Horses en solo met Puppy Love. Later maakte hij een TV show samen met zijn zusje Marie en in 2009 won hij de Amerikaanse editie van Dancing with the Stars. Vandaag leerden we hem vooral kennen als story teller en marketeer. Met aansprekende voorbeelden uit zijn eigen carrière bracht hij het grootste deel van de zaal in de juiste stemming mede door slim gebruik te maken van neuro marketing technieken. Door verbanden te creëren en de rechterhersenhelft aan te spreken ontstaan emotionele verbindingen met merken of producten. Donny Osmond maakt daar al z’n hele leven slim gebruik van. Bij het schrijven van songs maar ook bij het creëren van de beleving, Verder zet hij social media in om met de grote community te communiceren maar is hij ook heel bewust actief met 1:1 communicatie waarbij hij goed luistert naar z’n doelgroep, Niks nieuws dus maar wel uitgevoerd met passie, discipline en heel authentiek, Zo gaat storytelling voor je werken.

 

Branded video productie

De markt voor branded video productie explodeert. Alleen in Amerika werd afgelopen jaar 4,5 miljard $ besteed aan branded video content en wordt er elke minuut 850 uur video content geupload. Een mooie aanleiding om eens te luisteren hoe leiders van grote multinationals als Coca Cola en Marriott daarover denken. Ook bij deze bedrijven blijkt story telling een centrale rol te spelen, het gaat erom een beleving voor de consument te creëren. Als multinational heeft Coca Cola te maken met verschillen per werelddeel, zo gaat in Afrika alles mobiel…daar houdt Coca Cola dan ook rekening bij hun video boodschappen met de databundels van de gebruikers. Marriott gaat, weliswaar samen met partners, met innovatie experimenteren en een VR experience creëren. Grote bedrijven die welbewust online video inzetten. Ook voor kleine bedrijven is online video een heel belangrijk middel aan het worden en zelfs met een bescheiden budget zijn er veel mogelijkheden.

 

Connected Cities, hackable streets

De afgelopen dagen hebben we verschillende sessies bijgewoond over Smart Cities. Daarin werd vooral stil gestaan bij alle voordelen die technologie voor steden en hun inwoners en bezoekers kan bieden. Vandaag hebben we een panel discussie bijgewoond waar juist werd stil gestaan bij beveiligingsgevaren van Smart Cities. In het panel zaten 2 hackers die goed bekend zijn met het gedrag en de mogelijkheden van sujets die het minder goed voor hebben met de Smart City. Daar moeten de verantwoordelijke mensen vaak nog aan wennen en de juiste maatregelen bij treffen zoals het ontwikkelen van patches… Zo’n gewenningsproces doorloopt een aantal fases:

 1. Shoot the messenger (medewerkers worden vaak gesommeerd om maar niet over de kwetsbaarheid te spreken)
 2. If nobody knows about it …it ’s ok (als niemand het weet is het ok en hoef ik ook heen uiteg te geven)
 3. Acceptatie … (ik ben me bewust dat ik het moet oplossen maar de voorzieningen en processen zijn er nog niet voor.
 4. Doen van research en het uiteindelijk implementeren van het proces

Grappig was dat de heren refereerden aan stemwijzers en de gang van zaken rond de Amerikaanse verkiezingen. Juist op het moment dat de Nederlandse stemwijzer onderuit werd gehaald door een DDoS aanval. Wat heeft een hacker voor mogelijkheden?

 • de site volledig uit de lucht halen
 • de site (of de tool) iets anders laten doen
 • de informatie aanpassen

Tenslotte gaven de heren nog een tips aan gemeenten rondom deze problematiek:

 • versleutelen van data is een must
 • Bedrijven, partners waarmee samengewerkt wordt moeten een SLA naleven
 • elke stad heeft een Chief Innovation Officer nodig
 • Overheden moeten zelf over expertise beschikken en inwoners informeren/opleiden
 • het is aan te raden om in elke stad een panel van deskundigen te installeren dat als denktank
 • ontwikkel campagnes om burgers te informeren welke risico’s ze onbewust lopen.

Smart Cities en alle ontwikkelingen die erbij horen moeten zeker doorgaan, er valt veel te winnen. Toch is het goed om er bewust mee aan de slag te gaan.

 

Het succes van FuckJerry op Instagram

Enkele jaren geleden startte Elliot Tebele een Tumblr account en daarna een Instagram account, @FuckJerry met als doel om hilarische content te brengen. Inmiddels heeft het Instagram account 11,4 miljoen volgers en wordt er dageljks gepost en actief geliked op het account door de community. We delen de 7 geheimen van Elliot Tebele met je:

 1. betrouwbaarheid
 2. oorspronkelijk, onderwerpen waar niemand aan denkt
 3. maak grappen
 4. shockeer
 5. wees relevant
 6. wees up to date met alle trends
 7. zorg voor snackable content

Wij zijn wel een beetje verbaasd over het succes van dit Instagram account…. de techniek waarmee berichten worden gerepost verdient alles behalve de schoonheidsprijs. Toch leveren postings gemakkelijk 300 tot 400 duizende likes op….

 

Wat komt er na selfdriving cars?

Als laatste sessie woonden we een paneldiscussie bij over de transformatie die de toekomst van transport door gaat maken met de komst van selfdriving cars. Op zich hebben we geen nieuwe inzichten gehoord. Grappig was wel dat er gevraagd werd aan de zaal wie er paardreed. Twee handen gingen de lucht in….. (raad wie) de discussieleider wilde aangeven dat het niet ondenkbaar zou zijn dat, zodra de auto’s geen bestuurder meer nodig hebben, sommige bestuurders van nu de auto gaan zien als tijdverdrijf of sport.

 

Zo was ook de laatste dag weer tot de laatste minuut interessant. Voor ons is dit de laatste blog…. Op 11 april a.s. gaan we alle hoogtepunten van deze SXSW editie nog eens met iedereen delen tijdens #SXSW010. Heb je al aangemeld?

Ben je geïnteresseerd in een van de onderwerpen en wil je meteen meer weten? Mail dan even of bel ons op 010-7423122

 

Bekijk de vlog van dag 5