DagboekSXSW

Tsja, het leek wel alsof we gewoon in Nederland wakker werden…. Een vieze grijze regen in Austin die voorlopig niet op leek te houden. Hopelijk maar één dag… Gelukkig wel weer een mooi gevarieerd programma bij SXSW 2017.

 

Bots are coming

We begonnen de dag met een sessie over bots. Een bot is een kleine, vaak tekst gebaseerde automatische tool, die via messenger services zoals Facebook Messenger, WeChat (in Azië), Klik (in USA) aan een chat deelneemt en heel specifieke informatie kan toevoegen. Belangrijk om te weten is dat in Azië en in de Verenigde Staten messenger apps (zoals WeChat, Klik en Whatsapp) meer actieve gebruikers per maand hebben dan social media kanalen zoals Twitter, Facebook, Instagram, etc.

Een bot geeft informatie (StatsBot, CNN), maakt conversaties leuker (Roll Bot, Icon8) en biedt entertainment (Mystery Murder). Een bot nestelt zich in een 1:1 conversatie, dat moet de bot ontwikkelaar zich goed bewust zijn. Als een bot goed is gaat ie viral, je kunt ze niet via appstore of marketplace downloaden. De ontwikkeling en het gebruik van bots staat nog in de kinderschoenen maar wij geloven dat, mits met de juiste bedoelingen ontwikkeld, bots zeker een rol gaan spelen. Ken jij al leuke bots die in Nederland upcoming zijn?

 

Overtuigend presenteren

Maak je het ook wel eens mee, presentaties waarin eindeloze hoeveelheden data gepresenteerd worden als bewijsvoering maar waarvan je na afloop eigenlijk niet meer weet waar het om ging? Een fout die velen maken. We willen immers aantonen dat we gelijk hebben en voeren zoveel mogelijk feiten aan in grafieken, taartdiagrammen, etc. Nancy Duarte en Scott Berinato lieten ons vanochtend zien dat het ook anders kan. Nancy heeft jarenlang grote sprekers als Steve Jobs gevolgd en hun speeches geanalyseerd. Zij leerde dat er een opbouw in de presenties zat waarbij het brein van de luisteraars stukje bij beetje geprikkeld werd. Analyses vormen het bewijs maar de creatieve bewerking ervan zetten mensen in beweging. En nog een tip: “Als je iets belangrijks te vertellen hebt zet het scherm uit.” Dan heeft publiek niets anders om op te focussen en heb je alle aandacht. Een interessant verhaal van Nancy Duarte en het boek van Scott Berinato (Good Charts: The HBR Guide to Making Smarter, More Persuasive Data Visualizations) is zeker een aanrader.

 

Identity Management & the Future of You

Een sessie met de naam “Identity management & the Future of You’ wekte hoge verwachtingen. En de aanwezigheid van een LinkedIn directeur in het panel sprak ons helemaal aan….LinkedIn is  jouw professionele identiteit; zo’n onderwerp heeft onze belangstelling. Het managen van een enorme hoeveelheid wachtwoorden voor al je verschillende accounts is ook geen feest, we zijn geïnteresseerd in een veilige oplossing. Dus op naar Salon 8!

Jammer genoeg werden er tal van open deuren besproken en kwam het niet echt tot ‘The Future of You’. Wel interessant om te horen dat LinkedIn veel meer van jou weet dan je je bewust bent. En dat LinkedIn net als de andere social media platforms een monitoring team heeft, dat controleert of de informatie in jouw profiel wel enigszins klopt. Zeg dus niet in jouw LinkedIn profiel dat je de CEO van de KLM bent… daar komen ze achter!

Wat is er dan wel gezegd over de toekomst van identity management? Waarschijnlijk wordt het iets van gecombineerde biometrics, dus vingerafdruk plus stemherkenning of iets dergelijks. Wanneer? Geen idee.

 

Je spijkerjack wijst je de weg

Zet designers van Google en Levi’s bij elkaar en je bent ervan verzekerd dat er een interessant ontwerp uit komt….  Het Levi’s spijkerjasje is al 50 jaar een succesnummer. Reden om rond dat jubileum iets bijzonders te doen. De twee bedrijven gingen aan de slag om een kledingstuk te maken dat innovatief was, elke dag gedragen kan worden en ook nog in de was kan en waar technologie en kleding elkaar verrijken, De Jacquard geeft de gebruiker een signaal, bijvoorbeeld navigatie tijdens het fietsen, de mogeiljkheid om binnenkomende telefoontjes te weigeren, enz.. Geen bling bling maar gewoon in de wasmachine en opladen via de USB. Het schijnt dat de Jacquard in Austin te koop is.. we gaan op zoek!

 

Vimeo StaffPicks

Vimeo is het video platform waar je doorgaans de mooiste video- en filmproducties kunt vinden. Daarom waren onze verwachtingen hoog gespannen. We hadden meer verwacht van 3 mensen uit het curation team van Vimeo, die hele dagen films bekijken. De sessie was niet meer dan het opnoemen van de overigens best indrukwekkende mijlpalen van het bedrijf en het voorlezen van slides met quotes van de founders van Vimeo. Meer een luisterboek dan mooie filmproducties.

 

Hoe kom je aan 1,3 miljard YouTube views

We hebben dan ook voortijdig de sessie verlaten en dat was maar goed ook. Na deze sessie stond namelijk de keynote van Casey Neistat op ons programma. En die keynote stond blijkbaar bij veel meer mensen op het programma, we hebben namelijk een half uur in een rij van meer dan 500m gewacht (deels in de regen) om een plekje in de zaal te bemachtigen. Maar dat was het dan ook waard! Casey vertelde, op de voor hem kenmerkende relaxte en authentieke manier, hoe hij als YouTube filmmaker aan 1,3 miljard views kwam en hoe hij uiteindeljk cofounder van CNN worldwide werd. En gelukkig was het verhaal van Casey Neistat wel voorzien van zijn geweldige filmmateriaal.

 

 

Beacons & Smart Cities

met Jason Dusterhoft van Austin Police Department

Zowel de Beacon technologie als de ontwikkeling van Smart Cities zijn onderwerpen die wij op de voet volgen. In de laatste sessie van dag 2 ging het vooral over het inzetten van Beacons in combinatie met GPS voor het oppakken van omroepen via de 112 alarmcentrale. 911, wat het alarmnummer in de USA is, maakt nu alleen gebruik van GPS locatie maar dat betekent een behoorlijke onnauwkeurigheid en weinig mogelijkheden om mensen en situaties in gebouwen te traceren. De hulpdiensten zouden veel sneller en adequater hun werk kunnen doen als die laatste nauwkeurigheid via iBeacons geregeld zou worden.  Er moet nog veel gebeuren voordat het zover is. Niet zozeer op technologisch gebied maar wel op gebied van wetgeving en de meer ethische discussie omtrent ‘Big Brother is watching you’ en de acceptatie van iBeacons. Toch kan het levens redden…. niet te lang praten dus wat ons betreft!

 

Zo werd dag 2 van SXSW niet alleen een wisselvallige maar ook een afwisselende dag. Morgen staan er weer heel andere onderwerpen op ons programma!

Bekijk ook de vlog van dag 2