DagboekSXSW

Een mooie start van SXSW2017! De zon schijnt als we opstaan en we hebben nog tijd voor een echt Frans petit dejeuner bij een geweldige creperie. Een vol programma:

 

Building Smart Cities

Onze eerste sessie is een panel discussie over Smart Cities. Met vertegenwoordigers van Verizon, Intel, US Ignite en de burgemeester van Atlanta, Kasim Reed. Atlanta heeft bewust gekozen om technologie overal te adopteren…. In elke meeting zit iemand die mee kan denken op technologisch gebied. Inmiddels heeft dat geholpen om met behulp van robots de hoeveelheid afval te reduceren, met behulp van camera’s de groei van het aantal surveillerende politieagenten te beperken, besparingen en efficiency te realiseren bij de verkeerslichten, etc. In Atlanta is in de afgelopen 7 jaar veel geld bespaard en tegelijk heeft het innovatieve bedrijven aangetrokken om die technologische veranderingen te helpen realiseren. Belangrijk is wel om te begrijpen dat een smart city niet alleen een project van de stad is maar van de hele samenleving, bedrijven moeten willen partneren met de steden om daarmee ook hun eigen toekomst vorm en zichtbaarheid te geven.

Tijdens de sessie werd een programma aangekondigd waarin in de VS 100 miljoen $ beschikbaar komt waarvan Amerikaanse steden gebruik kunnen maken om technologische ontwikkelingen te realiseren.

 

Q&A met GaryVee

Een vast onderdeel op het programma tijdens ons bezoek aan SXSW is de Q&A van Gary Vaynerchuk. Ongelooflijk hoe deze man snapt hoe je social media kunt inzetten om jouw business of jouw bedrijf te laten groeien. Tijdens deze sessies beantwoordt Gary willekeurige vragen van het publiek. Knap om te zien hoe hij met veel energie en vooral empathie elke vraag beantwoordt, in dialoog gaat met de vragensteller en heel praktische business adviezen geeft. Een van de vragenstellers vroeg Gary welke tool beter was om in te zetten, Snapchat of Instagram. Gary’s antwoord: “Je groeit harder op Instagram dus als je lui bent kies je voor Instagram. Maar wees je bewust, morgen kan Snapchat een hele coole feature hebben die bij iedereen aanslaat… Daarom ben ik actief op beide kanalen.”

Het was weer een flitsende sessie waar allerlei onderwerpen de revue passeerden. En is het niet leuk dat Gary nu ook onze pen heeft?

 

Helaas, helaas, de sessie van Sara Dietschy over hoe je je YouTube channel in 1 maand groeit van 4000 naar 100.000 abonnees, zat vol. Jammer, maar we gaan de komende dagen nog andere YouTube sterren zien dus daarover vast nog meer!

 

Het belang van robots, mensen en microben bij de missie naar Mars

Wie ons vorig jaar ook al volgde heeft gezien dat NASA serieuze plannen heeft om met een bemande vlucht naar Mars te gaan (en weer terug te komen). Een reis naar Mars is geen weekendtripje, het vraagt een geheel andere aanpak dan bijvoorbeeld de eerste reis naar de maan. Als er iets stuk gaat, kun je geen raket nasturen…. De gezondheidsrisico’s zijn enorm, we weten nog niet voldoende van de effecten van zo’n lange reis en hoe het is op de rode planeet. Robots kunnen helpen, bijvoorbeeld door als verkenner voor de astronaut uit te gaan. Microben kunnen helpen om schoon te maken en het immuunsysteem van mensen op orde te houden. Kortom, knappe koppen en hulp van robots en microben werken keihard om goed voorbereid aan deze uitdagende missie te beginnen. Reken maar dat wij het blijven volgen!

 

Eyes in the Skye

Meer en meer satellieten verzamelen meer en meer informatie in de ruimte van wat er op aarde gebeurt. Er worden beelden gemaakt van het aardoppervlak door deze door middel van kunstmatige intelligentie te analyseren kunnen we heel veel leren van ons gedrag op aarde en ook overheden en bedrijven helpen om betere beslissingen te nemen. Doordat er steeds meer datastromen komen met kwalitatief goede beelden wordt het steeds crucialer om ook de juiste analyses te kunnen doen en de beelden te vertalen naar zinvolle data. We kregen een kleine impressie hoe je een AI(Artificiel Intelligence)-systeem kunt leren om patronen te herkennen. Dan kun je met al die beelden analyses gaan toepassen. Al in 1994 ontwikkelde Karl Sim met kunstmatige intelligentie een simulatie van de evolutie.

Deze sessie was een beetje Science Fiction, een beetje James Bond en een beetje Big Brother is watching you … maar interessant om te volgen. En een geruststelling om te weten dat een werkelijke versie van ‘The Terminator’ nog even op zich laat weten.

 

Technologie en innovatie helpen om blindheid te bestrijden

De laatste sessie van vandaag had als thema de inzet van technologie om blindheid te voorkomen. Over de hele wereld zijn 285 miljoen mensen blind of hebben een visuele beperking. Vier van de vijf gevallen kan met de juiste middelen of medische behandeling verholpen worden en mensen weer zicht geven. Het gaat veelal om gevallen in andere delen van de wereld. Orbis is een non-profit organisatie die zich inzet om deze mensen te behandelen. Hun nieuwe DC10, het vliegtuig van Orbis Flying Eyecare, is voorzien van de allerlaatste technologie om mensen met oogproblemen te behandelen maar vooral ook mensen op te leiden om bijv. oogoperaties uit te voeren. Een soort Flying Doctors maar dan gespecialiseerd in blindheid en andere visuele beperkingen. De organisatie adopteert de laatste technologieën om zoveel mogelijk mensen op te leiden en te behandelen.

 

Met het prachtige werk van Orbis eindigde dag 1. Nou ja… we gaan natuurlijk nog even kijken of we in Austin interessante mensen tegenkomen.

Bekijk ook de vlog van dag 1