DagboekSXSW

Na een zeer voorspoedige reis met onze nationale trots, de reis van Houston naar Austin met onze vriendelijke compact car, natuurlijk met de gebruikelijke tussenstop bij Royers café in Roundtop haalden wij onze badges op voor SXSW2018. Na een goede nachtrust in een hotel op korte afstand van het convention center zijn we er klaar voor!

De eerste dag begon al goed… Anne Marie en ik checkten onze SXSW app en onze eerste sessie, the Anatomy of a trend, bleek in het schedule van Anne Marie in het Four Seasons hotel te zijn en in het schedule van Anita in het convention centre, mmmmm… Het convention centre bleek de juiste locatie.

De anatomie van een trend

De sessie was goed vol. Carla Buzasi, Managing Director bij trend forecasters en founder van HuffPost UK, presenteerde hoe trends onstaan en verlopen. Een trend kent een zeker verloop:

Dat wetend heeft een trend vaak enorme impact. Veel meer dan de producent van een bepaald product. Een voorbeeld uit de mode industrie is de trend dat we steeds minder hoge hakken dragen en steeds vaker sneakers. Dat heeft niet alleen impact voor de producenten van schoenen maar ook op de indeling van winkels, de lengte van pantalons, de marketing, etc.

Het was de moeite waard om uit te zoomen en te zien hoe een macro trend of een microtrend zich ontwikkelt, hoe groot de impact kan zijn en hoe je trends kunt ontdekken, o.a. via social media en influencers die daar actief zijn. En ook leuk om stil te staan bij details denk aan 172% groei van multi-ethnische huwelijken in Italië of de verviervoudiging van donaties aan goede doelen in China en excessen zoals een Fitbit voor honden…

Carla sloot af met de trend forecast voor 2019. Wil je dat weten? We presenteren ze tijdens #SXSW010

Het gebruik van VR en AR in sport

Na een korte stop bij Starbucks staat er tijdens deze eerste dag van SXSW 2018 voor Anita een presentatie van het gebruik van VR en AR in sporttraining op het programma. Derek Belch,laat zien hoe met de hulp van Stanford University een oplossing is ontwikkeld om American football teams met behulp van VR te helpen bij hun training. En met ongelooflijke resultaten… De reactietijd van spelers ging omlaag van 3.77sec naar 3.02 sec. Het percentage van afronden van passes bij teams die met VR trainden steeg van 64% naar 76% en het scoring percentage ging ook omhoog… iets voor Feyenoord?

 

Hoe hou je grip op het onverwachte

AnneMarie volgde een andere sessie, over de inzet van Artificiel Intelligence op verschillende gebieden, van de financiële wereld tot medische wereld en van advertsising tot logisitiek. Het spannendst is hoe je deze ‘black box’ technologie onder controle kunt houden. De sessie begon, hoe leuk is dat, met het paard Hans dat tot 12 kon tellen, de eerste vorm van AI al lang geleden (1907)… Het paard kon natuurlijk niet echt tellen

 

maar keek naar het gedrag van z’n baas. Dit voorbeeld was de leidraad voor het betoog van Andrew Burt die aangeeft dat het bij AI niet alleen om programmeren en modellen gaat maar zeker ook de menselijke factor, het gedrag, een rol speelt. Dat betekent dat de mens een grote verantwoordelijkheid heeft en houdt en bij onverwachte situaties niet alle schuld bij programmeurs en computers ligt. Aan jou om te bepalen of dat een voordeel is of niet…

 

AstroPlant – planten groeien ook in de ruimte

De ambities om mensen naar Mars te brengen of andere verre bestemmingen in het heelal maken het onmogelijk om voldoende voedsel mee te nemen. Onderweg produceren van voedsel wordt noodzakelijk en liefst ook met een beetje afwisseling op het menu. Bovendien zou het handig zijn als ook voor afval onderweg een oplossing is en voor voldoende zuurstof en schoon water. Reden voor o.a. European Space Agency (ESA) om aan de ontwikkeling van closed loop ecosystemen te werken. De Nederlander Angelo Vermeulen mocht voor NASA / ESA een research project leiden op Hawaii over zo’n closed loop eco systeem en is tegenwoordig ook betrokken bij het project AstroPlant van Thieme Hennis.

Deze twee Nederlanders namen Anne Marie en Anita vanmiddag mee in de ervaringen en problematieken van de projecten die tot op heden hebben plaatsgevonden. In de zeventiger jaren experimenteerden de Russen al met het kweken van planten in de ruimte en nog niet zo lang geleden smokkelde astronaut Don Petit zaadjes in zijn sokken mee naar het International Space Station om daar zijn project ‘Diary of a Space Zucchini’ uit te voeren. Ook op aarde zijn tal van projecten met miniatuur ecosystemen om oplossingen te bedenken die tijdens ruimtereizen ingezet kunnen worden. Daarbij wordt gewerkt aan ruimteschepen die met behulp van 3D printers zichzelf ontwikkelen en aanpassen aan veranderende omstandigheden.

AstroPlant is een ander voorbeeld ontwikkeld door Nederlandse en Belgische studenten. Zij hebben een soort groeistation voor planten ontwikkeld dat met afval planten laat groeien en zo voedsel, schoon water en zuurstof produceert. Die toepassing is overigens niet uitsluitend inzetbaar in de ruimte. Ook op aarde zijn er veel mogelijkheden voor AstroPlant.

Na de presentatie hadden AnneMarie en Anita de gelegenheid om nog even met Thieme en Angelo verder te praten. Een mooi initiatief van deze slimme Nederlanders!

 

=> op naar dag 2 SXSW2018!