Het zijn moeilijke tijden voor iedereen. Allereerst voor de slachtoffers en hun naasten. Of wanneer je met een heel gezin in een kleine flat moet werken, leren en leven. Misschien heb je een goed lopende sportclub, kapperszaak of restaurant en moest je opeens je deur sluiten. Leden en klanten missen je en je hebt opeens geen omzet meer. Maar ook voor veel dienstverleners, sportverenigingen, andere bedrijven en organisaties staat de wereld sinds half maart op z’n kop.
Gelukkig komt de overheid snel met veel hulpmaatregelen voor de korte termijn. Maar uiteindelijk moet de business weer op gang komen. Sommige ondernemers pakken deze crisis heel creatief en strijdlustig op, bijvoorbeeld kok Eric Cornelissen waarover we tien dagen geleden schreven. Twee weken geleden bedachten z’n vrouw en hij dat hij ging koken en bezorgen voor mensen in de regio Westvoorne. Z’n vrouw, die tot nu toe nooit veel met Facebook had gedaan, maakte een Facebookpagina aan. Daarop publiceerde ze met een heel klein beetje ondersteuning van ons en een zeer bescheiden social advertising budget en vooral veel enthousiasme en leuke content de menu’s van Eric. Inmiddels heeft de Facebookpagina meer dan 500 volgers en … veel belangrijker, het aantal bestellingen groeit hard. Dus wees creatief en kijk of er in jouw situatie ook een online business model mogelijk is!
Ook andere klanten zien wij heel inventief met de coronacrisis omgaan. Heel betrokken bij hun medewerkers, bij hun klanten en bij de hulpverleners die het in deze tijden moeilijk genoeg hebben. En dat is juist waar social media bij uitstek geschikt voor is. Medeleven betuigen, laten zien dat je er bent en blijft, mooie, ondersteuning bieden (als dat kan) en grappige dingen delen om je vrienden en fans een beetje op te vrolijken.
Crisiscommunicatie vaak onderschat
De meeste ondernemers moeten in deze tijd moeilijke beslissingen nemen. Evenementen of projecten worden afgeblazen of uitgesteld, de (financiële) gevolgen zijn vaak aanzienlijk. We zien bedrijven soms ook stoppen met communiceren. Waarom? Denk je dat je klanten en fans niet snappen dat je het moeilijk hebt? Natuurlijk snappen we dat je even de hand op de knip moet houden, maar blijf communiceren! Onderhoud de band met je relaties en fanbase, je hebt ze straks na de crisis weer heel hard nodig! Geef een like, een reactie of doe een share of retweet!
Daarnaast is het heel belangrijk dat je blijft communiceren waarom je beslissingen neemt, hoe jij met alle maatregelen omgaat, hoe jij je medewerkers en klanten beschermt en hoe je er straks weer bent als de crisis achter de rug is.
Een gouden regel bij crisiscommunicatie is dat jij, wanneer je zelf de boodschap formuleert en communiceert, de regie houdt over de boodschap. Zodat er geen verkeerde verhalen (fake news) de ronde gaan doen. Formuleer, plan en communiceer wel zorgvuldig!
De afgelopen weken heb ik het zelf ook allemaal meegemaakt. Niet alleen zakelijk, ook privé. Jullie weten misschien dat ik een echt ‘paardenmeisje’ ben. De communicatie over de annulering van 2020-editie van het CHIO Rotterdam raakte mij behoorlijk. Dit is de allereerste keer in 72 jaar dat het evenement niet door gaat. Ook voor de paardensportbond (KNHS) en manegebedrijven hakt deze coronacrisis er behoorlijk in. Bedrijven sluiten, maar de verzorging van de paarden moet doorgaan. Ruiters missen het paard of de pony waar ze graag op rijden en allerlei leuke activiteiten gaan niet door. Voor zover ik dat kan probeer ik daar met communicatie een bescheiden bijdrage aan te leveren. Met liveblogs, ontroerende foto’s, etc. Leuk daarbij is dat de fans het geweldig vinden en er ook nog eens graag meehelpen. Het inzetten van ‘user generated content’ werkt, ook nu!
Heb je hulp nodig? Ik help je graag en heb begrip voor jouw situatie in deze crisistijd! Je kunt me via alle kanalen bereiken! (telefoon (06 21 585878), mail, WhatsAapp, Facebook Messenger, Twitter, LinkedIn, etc.)
EN LAST BUT NOT LEAST…. BLIJF GEZOND!