DagboekVoor jou gevonden!

Een tiental prominente Twitter-accounts lijkt woensdagavond gehackt te zijn door kwaadwillenden die mensen oplichten voor bitcoins. Het gaat om de accounts van onder anderen de Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden, Tesla-topman Elon Musk en rapper Kanye West.

Ook de accounts van Apple, Uber en Amazon-oprichter Jeff Bezos zijn gehackt. Bij elkaar hebben de accounts tientallen miljoenen volgers.

De accounts hebben een soortgelijk bericht gedeeld, waarin wordt beloofd dat een bedrag wordt verdubbeld als er geld naar een bitcoinrekening wordt overgemaakt.

 

Twitter vermoedt dat de hackers via een aantal medewerkers toegang tot de interne systemen hebben gekregen. Accounts van geverifieerde gebruikers werden tijdelijk uitgeschakeld, inmiddels zijn de meeste daarvan weer vrijgegeven. “We geven de accountbezitter pas weer toegang als we zeker weten dat het veilig is”, schrijft het bedrijf.

 

Het bedrijf onderzoekt hoe de hack precies heeft kunnen plaatsvinden. Motherboard schrijft donderdag met een van de hackers te hebben gesproken. De kwaadwillenden zouden een Twitter-medewerker hebben betaald om e-mailadressen van populaire accounts te veranderen via een interne tool van Twitter, om daarmee toegang tot de accounts te krijgen.

Twitter meldt dat er inderdaad aanwijzingen zijn gevonden dat interne systemen zijn misbruikt, maar geeft nog geen details.

Twitter-directeur Jack Dorsey schrijft dat het een “zware dag” is voor zijn bedrijf. “We vinden het verschrikkelijk dat dit is gebeurd. We zijn een onderzoek gestart en delen alles wat we kunnen, om een beter beeld te krijgen van wat er is gebeurd.”

Het bedrijf neemt stappen om “toegang tot interne systemen te beperken zolang het onderzoek loopt”.

Voor jou gevonden op NU.nl