Dagboek

Het sociale netwerk BeReal maakt een intrede in Nederland. De app is in de laatste maanden al bijna een miljoen keer gedownload en dan vooral door jongeren. Maar hoe werkt het en wat maakt dit social media kanaal anders dan andere social media kanalen? Wij leggen het uit!

Hoe werkt het?

Nadat je de app hebt gedownload en een account hebt aangemaakt krijg je iedere dag op verschillende tijdstippen een melding dat je een foto moet maken. Hier krijg je vanaf het moment dat je de app opent twee minuten de tijd voor. Er wordt dan een foto gemaakt via de camera op de achterkant van je telefoon en eentje via de selfie camera. Een van de foto’s wordt in de rechterbovenhoek geplaatst. Er zijn geen filters beschikbaar want BeReal moedigt namelijk aan dat je ‘het echte leven’ laat zien. Je kunt kiezen of je de foto’s alleen aan vrienden laat zien of aan iedereen die de app heeft. Vervolgens kunnen zij ook op jouw foto reageren.

Waarom BeReal?

BeReal speelt in op de maatschappelijke behoefte aan authentiekere sociale media. Doordat je geen filters kunt toevoegen of de foto kunt bewerken laat het meer de echtheid van het leven zien. Het dagelijks leven is niet perfect en hoeft er ook niet perfect uit te zien. Je hoeft geen duizenden volgers te hebben, wees gewoon jezelf! De app is daarom anders dan bijvoorbeeld Instagram waar je je foto’s kunt bewerken en filters kunt gebruiken. Ook zijn likes en volgers bij Instagram een belangrijk onderdeel. BeReal wil deze sociale druk verminderen.

Ga jij BeReal gebruiken?