Dagboek

Heb je binnenkort lekker vrij van je werk? Misschien heb je de afgelopen maanden thuisgewerkt en vier je ook de vakantie in en om het huis. Als social media manager kan het een uitdaging zijn om je werk even helemaal los te laten. Zeker als je thuis blijft is de verleiding groot om toch even in te loggen, even snel dat berichtje te beantwoorden en voor je het weet zit je gewoon te werken….

Dat hoeft helemaal niet!
Voor iedereen die in vakanties moeite heeft (of heeft gehad) met het regelen van social media en gewoon heerlijk even helemaal weg wil zijn, heb ik 5 tips die ervoor zorgen dat je tijdens jouw vakanties of staycations (zomer, najaar, kerst, wintersport etc!) je social media voor je werk of merk helemaal onder controle hebt!

  1. Begin al een paar weken voor je vakantie met het verzamelen van content. Dit houdt ook in dat je checkt of er eventueel marketing campagnes gepland staan waarvoor je materiaal (content) nodig hebt. Zet alles in je contentkalender.

  2. Plan, in je contentkalender, een paar dagen extra in, zodat je niet meteen op je eerste werkdag al aan de slag moet met nieuwe postings, maar rustig kunt beginnen en je bijvoorbeeld eerst al je e-mails en reacties kunt wegwerken!

  3. Als je contentkalender helemaal ingevuld is, begin je een week voor je vertrek met het inplannen van de posts. Dit kan met diverse software programma’s (Hootsuite is een bekend en gebruiksvriendelijk programma). Vergeet vooral de extra dagen uit punt 2 niet!

  4. Zorg voor een ‘social media noodgevallen plan’! Er kan tijdens jouw afwezigheid iets gebeuren waardoor je geplande posts aangepast of zelfs geannuleerd moeten worden. En in de gaten kan houden of een reactie nodig is. Zorg voor een back-up collega, die volledig op de hoogte is en bij alle content kan, zodat jij niet hoeft worden lastiggevallen terwijl je aan het chillen bent!

  5. Relax en geniet van je vakantie. Ga offline met je zakelijke accounts! Jouw vakantie is van jou, en als je alles keurig hebt ingepland en geregeld is er geen reden om toch in te loggen en de boel in de gaten te houden!

 

Mocht je nou denken: ik heb helemaal geen back-up collega, ik ben in mijn eentje het social media team (dit is niet ongebruikelijk!), dan kun je mij natuurlijk altijd inschakelen! Als SocialMediaMonteur ben ik gespecialiseerd in het – al dan niet tijdelijk – overnemen van social media voor bedrijven en organisaties.

Oh, en een bonus-tip: download hier een gratis contentkalender, die heb ik voor je klaarstaan!