Dagboek

Misschien zit jouw vakantie er vandaag op en ben je er als socialmedia manager wellicht achter gekomen dat het niet meevalt, of zelfs onmogelijk is, om je werk helemaal los te laten.

Dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. Dus voor iedereen die deze zomer moeite heeft gehad met het regelen van socialmedia en gewoon heerlijk even helemaal weg te zijn, heb ik 5 tips die ervoor zorgen dat tijdens je de volgende vakantie (najaar, kerstvakantie, wintersport etc!) je social media voor je werk of merk helemaal onder controle hebt!

  1. Begin al een paar weken voor je vakantie met het verzamelen van content. Dit houdt ook in dat je checkt of er eventueel marketing campagnes gepland staan waarvoor je materiaal (content) nodig hebt. Zet alles in je contentkalender.
  2. Plan, in je contentkalender, een paar dagen extra in, zodat je niet meteen op je eerste werkdag al aan de slag moet met nieuwe postings, maar rustig kunt beginnen en je bijvoorbeeld eerst al je emails en reacties kunt wegwerken!
  3. Als je contentkalender helemaal ingevuld is, begin je een week voor je vertrek met het inplannen van de posts. Dit kan met diverse software programma’s (Hootsuite is een bekend en gebruiksvriendelijk programma). Vergeet vooral de extra dagen uit punt 2 niet!
  4. Zorg voor een ‘socialmedia noodgevallen plan’! Er kan tijdens jouw vakantie iets gebeuren waardoor je geplande posts aangepast of zelfs geannuleerd moeten worden. Zorg voor een back-up collega, die volledig op de hoogte is en bij alle content kan, zodat jij niet hoeft worden lastiggevallen terwijl je op vakantie bent!
  5. Relax en geniet van je vakantie. Ga offline met je zakelijke accounts! Jouw vakantie is van jou, en als je alles keurig hebt ingepland en geregeld is er geen reden om toch in te loggen en de boel in de gaten te houden!

Mocht je nou denken: ik heb helemaal geen back-up collega, ik ben in mijn eentje het social media team (dit is niet ongebruikelijk!), dan kun je mij natuurlijk altijd inschakelen. Als SocialMediaMonteur ben ik gespecialiseerd in het – al dan niet tijdelijk – overnemen van social media voor bedrijven en organisaties.

Oh, en een bonus-tip: download hier een gratis contentkalender, die heb ik voor je klaarstaan!