Dagboek

Het opbouwen van een online community met trouwe fans en volgers is niet eenvoudig en het vergt inspanning om mensen te blijven boeien én terug te laten komen naar bijvoorbeeld jouw Facebook pagina of Twitter. Je investeert er tijd in en dat kan best even duren.

Het laatste wat je wilt is dat je volgers er vandoor gaan, maar bedenk dat dit heel gemakkelijk kan gebeuren, voor je het weet hou je je aan de volgende 5 manieren en zie je je fans wegrennen.

 

1. Spam zoveel mogelijk!

Spam garandeert ‘ontvolgen’. Werkt geweldig! Gewoon meerdere keren per uur, 24 uur per dag, allerlei berichten eruit gooien! Zelfs als alles gerelateerd is aan jouw bedrijf en produkt of dienst, zullen je volgers het heel snel zat zijn en die ‘vind ik niet meer leuk’ knop kiezen.

Tip: één Facebook post en drie tweets per dag is geen spam en jaagt niemand weg.

 

2. Zorg ervoor dat je je berichten zo vaak mogelijk herhaalt.

Werkt super, een nieuw produkt of service elke dag – wekenlang – posten en dezelfde foto’s gebruiken. Vinden mensen over het algemeen na een dag of 3 wel genoeg en je bent van ze af!

Tip: zorg voor variatie, geef je volgers een reden om terug te komen naar je pagina.

 

3. Meldt vooral irrelevante zaken

Altijd goed om je fans te ergeren! Zo kun je, als je bijvoorbeeld een accountants-kantoor bent, het beste melden wat je favoriete soap is, wat je gisterenavond hebt gekookt en welke planten je kat heeft opgegeten. Ook het retweeten van bijvoorbeeld pikante politieke uitspraken is meestal een reden voor je fans om op te stappen.

Tip: je social media kanalen zijn alleen maar waardevol voor jou en je volgers als er voor hen relevante informatie te vinden is.

 

4. Post geen foto’s of videos maar uitsluitend tekst en links naar PDF’s met nog meer tekst

Tekst, het liefst een A-viertje minimaal, is iets waar de meeste mensen niet voor naar social media komen. Links om een PDF te downloaden ergeren ook behoorlijk. Kost veel te veel tijd en kans is bijna 100% dat niemand het leest. Het verveelt en als mensen zich vervelen gaan ze weg en komen ze niet meer terug.

Tip: hou je postings kort en maak ze visueel aantrekkelijk met een foto, infographic of video.

 

5. Negeer je fans en volgers volkomen

Niemand vindt het leuk om genegeerd te worden dus als je écht van je volgers af wilt is het goed om alle comments, vragen en feedback gewoon terzijde te schuiven en er niet op te reageren.

 

Tip: hou de feedback, vragen, posts en mentions in de gaten en beantwoord ze op tijd. Dit geldt ook voor directe/privé berichten! Een community heeft interactie nodig om te functioneren en te groeien en van jou wordt verwacht dat je meedoet.

En tot slot, natuurlijk wil niemand zijn fans en volgers wegjagen, maar juist de online community vergroten. Als je de 5 manieren maar niet gebruikt en de tips wel, ben je op de juiste weg.
Wil je meer halen uit je social media en wil je leren hoe, kijk dan hier voor het aanbod van praktijk -trainingen en workshops van ons zusje!