Dagboekflater op linkedin

Natuurlijk wil je uit je LinkedIn profiel zoveel mogelijk zakelijke kansen halen en contacten leggen, daar is het immers voor bedoeld! Net zoals in het offline leven zijn er, al dan niet ongeschreven, regels en etiquette om zo professioneel mogelijk over te komen. Is het in dagelijks leven vrij duidelijk wat je wel en niet kunt doen tijdens meetings, recepties, evenementen en andere zakelijke ontmoetingen, dit is online – op LinkedIn – niet altijd even duidelijk.

Om geen flaters te slaan en over te komen als een onprofessioneel, is het belangrijk om de volgende 4 missers niet te maken, missers die wij helaas nog altijd zien gebeuren:

  • Vaardigheden! We hebben ze allemaal. En op LinkedIn kun je vaardigheden (skills) toewijzen aan jezelf, maar ook aan anderen. Daarin schuilt een gevaar: het heeft geen enkele zin om jezelf, en anderen, vaardigheden toe te kennen die niet relevant zijn. Hoe complimenteus het ook mag lijken, wees er zeker van dat je de juiste vaardigheden aan jezelf en anderen geeft. En ook: doe dat alleen als je ook daadwerkelijk met diegene gewerkt hebt, dan hou je het professioneel en eerlijk.

 

  • Connecties maken zonder reden. Het klinkt logisch om dat niet te doen, maar in de praktijk gebeurt het vaak. Voordat je een verzoek stuurt, bedenk dan goed waarom en: leg het uit in een bericht. Het zomaar klakkeloos sturen van een connectie verzoek, omdat jij denkt dat die persoon handig is voor je netwerk, komt wanhopig en sneu over. En niet professioneel.

 

  • Connectie verzoeken sturen naar de HR Manager van een bedrijf waar je binnenkort een sollicitatie gesprek hebt. Niet doen. Het is verleidelijk en misschien denk je dat het goed overkomt, maar dat is het niet. Beter is het om eerst het gesprek te hebben en zodoende eerst kennis gemaakt te hebben en nóg beter is het om gewoon af te wachten tot die HR manager jou een connectie verzoek stuurt!

 

  • Op zoek naar een date of soul mate. Daar is LinkedIn niet voor en over het algemeen wordt flirten of het proberen te maken van afspraakjes helemaal niet gewaardeerd op LinkedIn. Voor romantiek zijn andere platforms en apps, hou LinkedIn gewoon zakelijk!

 

 

Met deze 4 tips kom je al een heel eind en kun je met een gerust hart inloggen en werken aan zakelijke connecties. Heb je nog meer tips nodig over wat je wél en niet moet doen op LinkedIn? Download dan gratis onze LinkedIn Guidelines of volg de training bij NewMediaBrains