Dagboek

Denk je aan Instagram, dan denk je misschien aan mooie foto’s door reisvloggers, make-up tips van beauty gurus en mode geshowd door influencers.
Dat is misschien nog steeds wel waar, maar er zijn ook influencers waarvan je het wellicht niet had verwacht! Instagrammers die niet doen aan mode, foodporn of reizen naar pittoreske stadjes, maar die om hele andere redenen ineens uitgegroeid zijn tot Instagram helden.

David Attenborough
Zo is daar ineens sinds 24 september 2020 Sir David Attenborough met een Instagram account. De 94-jarige bioloog en tv-presentator haalde binnen krap anderhalve dag 3,2 miljoen volgers binnen op Instagram.  Op de dag van het starten van zijn account was hij al de snelste ooit met een miljoen volgers, namelijk in 4 uur en 44 minuten.
Deze vliegende start bezorgde hem een vermelding in het Guiness Book of Records, hij verbrak het oude record van actrice Jennifer Anniston, zij deed er vorig jaar 5 uur en 16 minuten over om de 1 miljoen te bereiken!

Hij wil zijn volgers informeren over klimaatverandering en in filmpjes uitleggen wat ze ertegen kunnen doen. Filmmakers Colin Butfield en Jonnie Hughes, die de aankomende Netflix-documentaire David Attenborough: A Life On Our Planet maakten, plaatsen namens hem berichten op zijn Instagram account.

Diederik Gommers
In eigen land zijn ze er ook, de instant Instagram influencers uit een heel andere hoek. Wie kent hem ondertussen niet: Diederik Gommers, Professor Intensive Care Medicine in het Erasmus MC Rotterdam.  Als voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care maakt Gommers deel uit van het Outbreak Management dat het kabinet adviseert over volksgezondheidsmaatregelen om de verspreiding van COVID-19 terug te dringen en de ziekenhuisopnames te reguleren.

Gommers maakte een Instagram account aan om een jonger publiek te bereiken. Dat deed de arts nadat hij bij Jinek in een pittige discussie met zangeres Famke Louise belandde, naar aanleiding van de #IkDoeNietMeerMee aktie op Instagram door bekende Nederlanders. De twee starten overigens binnenkort een gezamenlijke coronacampagne!

Hij is een regelrechte hit op Instagram. In drie dagen tijd kreeg hij bijna 150.000 volgers. Op het moment van het schrijven van deze blog staat de teller op ruim 300.000!

Bas Smit en Freek de schildpad

Bas Smit staat bekend om zijn hilarische video’s op Instagram. De bekende man van Nicolette van Dam heeft dan ook meer dan 600.000 volgers. Maar er zit meer achter deze man dan alleen maar grappen. Hij heeft namelijk een heel bijzondere manier gevonden op Instagram om geld op te halen voor het Prinses Máxima Centrum.
Wie Bas Smit volgt op Instagram  weet dat zijn twee schildpadden (Corrie en Fred) twee eieren hebben gelegd. Een gezinsuitbreiding waar Bas serieus mee om gaat, dus heeft hij  twee broedmachines gekocht waarin de eitjes kunnen uitkomen.

Speciaal voor de twee schildpadeieren heeft Bas een Instagram account aangemaakt. Dit account heeft in korte tijd maar liefst bijna 50.000 volgers opgebracht. Hierdoor kwam Bas op het idee om adverteerders de kans te geven om stickers te plakken op de broedmachines, voor ‘slechts’ 5000 euro. Daarbij kwam ook de belofte dat het opgehaalde geld naar het Prinses Máxima Centrum gaat. En dat heeft tot nu toe maar liefst 500.000 euro opgeleverd! Het aantal volgers van @freekdeschildpad stijgt overigens nog altijd, nu bijna 70.000!