SXSW

Niemand minder dan Guy Kawasaki mocht vandaag de uitvinder / oprichter van Wikipedia Jimmy Wales interviewen. Wikipedia bestaat dit jaar al weer 15 jaar. Ontstaan uit Nupedia.com, de voorloper van de online encyclopedie wilde Jimmy Wales een free license encyclopedie lanceren die een community was waarin iedereen die bijdroeg samenwerkte. Daarin is hij meer dan geslaagd. Wikipedia is in bijna alle landen een begrip en heeft de papieren encyclopedieën verdrongen van de boekenplanken.
Met de woorden “Hello World” kwam Wikipedia 15 jaar geleden online, gebaseerd op een eenvoudig open source Perl script. Inmiddels staan er wereldwijd zo’n 5 miljoen artikelen online op Wikipedia en bekleedt de site de vijfde plaats in de ranking van meest populaire websites.

Bij Wikipedia wordt veel waarde gehecht aan vrijheid van expressie en objectiviteit. Dat is ook de reden waarom ere en flink team werkt aan het bewaken van de inhoud van het platform.

 

Ook in de rechtszaak die momenteel met de NSA speelt is de vrijheid van meningsuiting een groot goed voor Jimmy Wales en Wikipedia. Hij is bang voor grote schade aan het recht op vrijheid voor meningsuiting als alle emails door de overhead worden bekeken. “Veel mensen hebben angst voor terrorisme en vertrouwen in de overhead…. Maar vertrouw je Trump echt jouw emails toe? Hij heeft de media in handen… ga je hem echt al jouw mails toevertrouwen?” Jimmy Wales was daar erg expliciet over.

Om die reden bestaat inmiddels ook de Jimmy Wales foundation voor vrijheid van meningsuiting.